O izstrelitvi novih raket so poročali južnokorejski mediji. Foto: Reuters
O izstrelitvi novih raket so poročali južnokorejski mediji. Foto: Reuters

Obrambno ministrstvo Južne Koreje je sporočilo, da so bile rakete izstreljene v Japonsko morje iz okrožja Hvangju na vzhodni obali Severne Koreje. Po besedah virov blizu japonskega zunanjega ministra so rakete pristale okoli 20 kilometrov zahodno od japonskega otoka Hokaido, poroča Reuters. Pjongjang je pred dvema tednoma izvedel test balistične rakete. Izstrelil jo je s podmornice.

Severna Koreja je letos izvedla že kar nekaj raketnih preizkusov. 24. avgusta pa je balistična raketa poletela okoli 500 kilometrov v smeri Japonske. Izstrelitev, ki jo je mednarodna skupnost ostro obsodila, po mnenju analitikov predstavlja korak naprej v severnokorejskih jedrskih ambicijah.

Zaostreni tudi odnosi s Kitajsko
Tokrat je rakete Pjongjang izstrelil le nekaj ur po tem, ko sta se ob robu voditeljev G20 v Hangžovu na Kitajskem srečala južnokorejska predsednica Park Guen Hje in kitajski predsednik Ši Džinping. Kitajska je edina pomembnejša zaveznica Severne Koreje, a so tudi njuni odnosi zaradi raketnih preizkusov zaostreni.

Med drugim so letos Severni Korejci izvedli tudi vojaško vajo, v kateri so simulirali napad na predsedniško rezidenco Južne Koreje. Vojaška vaja je potekala ob prisotnosti voditelja Kim Džong Una.