Napada sta se zgodila le nekaj minut za minuto tišine, s katero je iraška vlada počastila spomin na dogodke pred letom dni. Foto: Reuters
Napada sta se zgodila le nekaj minut za minuto tišine, s katero je iraška vlada počastila spomin na dogodke pred letom dni. Foto: Reuters
Neka starka je preklinjala vlado Nurija Al Malikija zaradi nesposobnosti
Možje porivajo voziček s trupli žrtev.
Gre že za drugi krvavi napad v manj kot desetih dneh. Foto: Reuters
Irak tudi na obletnico v primežu nasilja

Na praznovanje prve obletnice napada na šiitsko mošejo v Samari, ki je Irak pahnila v leto nasilja, je na eni največjih tržnic Šorja eksplodiral avtomobil bomba, to pa je sprožilo eksplozije še več podtaknjenih bomb.

Umrlo je 71 ljudi, še pet pa jih je umrlo v eksploziji ob cesti podstavljene bombe na neki drugi tržnici.

Priče so poročale, da je na prizorišču najhujšega napada vladala velika zmeda, saj je ogenj zajel tudi večnadstropno stavbo pri tržnici. Reševalci so med ruševinami in dimom iskali preživele in odnašali zoglenela trupla.

Leto nasilja in medsebojnih obtožb
Smrtonosni napad je že drugi krvav napad v Bagdadu ta mesec. 3. februarja je v podobnem napadu na eni izmed tržnic umrlo 130 ljudi, kar pri običajnih ljudeh vzbuja veliko jezo nad nesposobnostjo oblasti, ki so pred dnevi s pomočjo svežih ameriških enot sprožile veliko akcijo za izkoreninjenje sektaškega nasilja med šiiti in suniti.

Leto nasilja med suniti in šiiti, v katerem je umrlo več deset tisoč ljudi, je sprožil lanski napad na sveto šiitsko mošejo Al Askari v Samari. Ob obletnici je najvišji šiitski klerik Ajatola Al Sistani pozval k odpuščanju in nenapadanju nedolžnih "sunitskih bratov". Napad se je po gregorijanskem napadu zgodil 22. februarja.

Na vislice tudi Huseinov podpredsednik
Nekdanjega iraškega podpredsednika Taho Jasima Ramadana je sodišče obsodilo na smrt z obešenjem. Sodišče tako ni upoštevalo poziva ZN-a in človekoljubnih organizacij, naj Ramadanu prizanesejo. Novembra je bil sicer obsojen na dosmrtno ječo, a je prizivno sodišče sodbo razveljavilo in prvostopenjskemu sodišču "priporočilo", naj Ramadana obsodijo na smrt.

Ramadan je bil obsojen zaradi svoje vloge v pokolu 148 šiitov v mestu Dudžail leta 1987, zaradi česar so že bili usmrčeni Sadam Husein in dva njegova najožja sodelavca. Ramadan zatrjuje, da je popolnoma nedolžen in da ni imel nikakršne vloge pri pokolu upornega prebivalstva v Džudailu.

C. R.

Neka starka je preklinjala vlado Nurija Al Malikija zaradi nesposobnosti
Irak tudi na obletnico v primežu nasilja