Meja med Poljsko in Belorusijo. Foto: EPA
Meja med Poljsko in Belorusijo. Foto: EPA

Projekt po besedah poljskega notranjega ministra Mariusza Kaminskega predvideva gradnjo "trdne, visoke pregrade z nadzornim sistemom in detektorji gibanja". Poljski uradniki govorijo o "pregradi" in se izogibajo izrazu "zid", ki ga uporablja opozicija, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vlada v Varšavi je beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožila, da je organizirano pripeljal begunce s kriznih območij na zunanjo mejo EU-ja. Lukašenko je konec maja sporočil, da Belorusija v odgovor na sankcije Unije prebežnikov ne bo več ustavljala na poti v EU.

Poljska je konec avgusta na meji z Belorusijo začela graditi ograjo iz bodeče žice, visoko približno 2,5 metra. To ograjo bo zdaj nadomestila trajna ovira. Za projekt je predviden proračun v vrednosti 366 milijonov evrov.

Po potrditvi vladnega projekta v sejmu, spodnjem domu poljskega parlamenta, mora o njem odločati še poljski senat.

Odkrili truplo sirskega prebežnika

Poljska policija je medtem sporočila, da so blizu meje z Belorusijo odkrili truplo sirskega prebežnika. Njegovi dokumenti so pokazali, da gre za 24-letnega Sirca, ki je bil v Belorusiji od sredine septembra, poroča Al Džazira. Tožilstvo preiskuje njegovo smrt.

Od avgusta, ko so poljsko-belorusko mejo začeli v večjem številu prečkati ljudje iz Iraka, Irana, Sirije, Afganistana, pa tudi afriških držav, je tam zaradi izmučenosti umrlo še šest drugih prebežnikov.

Prebežniki so želeli priti do Nemčije, obtičali pa so na gozdnatem obmejnem območju brez hrane in zaščite pred vremenskimi razmerami.

Poljske policijske in vojaške sile potiskajo prebežnike nazaj v Belorusijo.

Poljske oblasti so sporočile, da je bilo ta mesec do zdaj 6700 poskusov prečkanja meje, od avgusta pa več kot 10.000. V notranjosti Poljske so prijeli 1500 ljudi in jih prepeljali v centre za pridržanje. Od tam večino prebežnikov pošljejo nazaj v državo, iz katere so vstopili na Poljsko.