Gandhija so sicer v četrtek obsodili zaradi domnevnega obrekovanja premierja Narendre Modija ter ga v petek izključili iz parlamenta, kar pa Gandhi vidi kot politično motivirano potezo.

Poslanci vodilne opozicijske stranke Indijski nacionalni kongres (INC), katere predsednik je bil pred leti Rahul Gandhi, so nosili črne majice, proti predsedniku parlamenta Omu Birli pa so metali papirčke. Predsednik parlamenta je zato sejo prekinil do popoldneva in dejal, da v takšnih razmerah ni mogoče voditi parlamenta.

Gandhi je sicer v soboto dejal, da naj bi bila njegova izključitev iz parlamenta kazen, ker je zahteval preiskavo vezi med premierjem Modijem in indijskim milijarderjem Gautamom Adanijem, ki ga obtožujejo poslovnih prevar in računovodskih goljufij.

Izvor primera proti Rahulu Gandhiju je bila pripomba, ki jo je izrekel med volilno kampanjo leta 2019, ko se je vprašal, "zakaj je vsem tatovom skupen priimek Modi".

Njegove pripombe so obveljale za razžalitev trenutnega premierja Narendre Modija, ki je nato istega leta z veliko prednostjo zmagal na volitvah.

Gandhi je bil zaradi obrekovanja v četrtek obsojen na dve leti zapora, vendar so ga po plačilu varščine izpustili, njegovi odvetniki pa so napovedali, da se bodo na sodbo pritožili. Kljub temu pa je Gandhi zaradi obsodbe izgubil svoj sedež v spodnjem domu indijskega parlamenta.

Modijevo vlado sicer kritiki pogosto obtožujejo, da zakone in pravna sredstva uporablja za preganjanje in utišanje kritikov.