V zadnjih mesecih je podobne prepovedi sprejelo več kot deset zveznih držav pod vodstvom republikancev.

Podoben zakon je maja podpisal že Abbottov republikanski kolega, guverner Floride Ron DeSantis. Teksas in Florida sta druga in tretja najbolj naseljena zvezna država v ZDA.

Teksaški zakon prepoveduje zdravstvenim delavcem predpisovanje hormonskih zaviralcev ali izvajanje operacij za spremembo spola mlajšim od 18 let. Zakon bo začel veljati 1. septembra.

Zakonodaja vključuje izjemo za mladoletnike, ki že prejemajo zaviralce pubertete ali hormonsko terapijo, vendar zahteva, da "v določenem času in na način, ki je varen in medicinsko primeren, prenehajo prejemati predpisano zdravilo".

Ameriška zveza za državljanske svoboščine v Teksasu je v petek napovedala tožbo zoper guvernerjevo odločitev. "Abbott ne more preprečiti, da bi transspolna mladina v Teksasu uspevala, in mi ga bomo privedli na sodišče, da bi to zagotovili," so zapisali na Twitterju.

Ameriške organizacije za človekove pravice opozarjajo, da zakon prepoveduje medicinsko potrebno zdravstveno oskrbo, zdravnikom, ki jo zagotavljajo, pa želi odvzeti zdravniško licenco.

Po podatkih raziskave neprofitne organizacije Trevor Project, ki se ukvarja s preprečevanjem samomorov med mladimi v skupnosti LGBTQ+, je več kot polovica transspolnih in nebinarnih mladih v Teksasu leta 2022 resno razmišljala o samomoru.

Pravice transspolnih oseb so v ameriški politiki vse bolj pereče vprašanje. Demokrati ukrepe, kot sta teksaška in floridska zakonodaja, obsojajo kot poseganje v temeljne človekove pravice.

Ameriški predsednik Joe Biden je marca dejal, da so takšni napadi na pravice transspolnih oseb neameriški in se morajo končati.