Več sto kosovskih Srbov še vedno vztraja na barikadah na cestah proti mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak. Foto: EPA
Več sto kosovskih Srbov še vedno vztraja na barikadah na cestah proti mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak. Foto: EPA
Prebivalci na severu Kosova brez hrane in pijače

Na severu Kosova so ob pomanjkanju mleka in kruha skoraj razprodali tudi mesne in sladke proizvode, zmanjkuje jim ustekleničene vode, dolge kolone pa se nabirajo pred bencinskimi servisi.

Bolnišnica ostaja brez kisika, analgetikov in nekaterih zdravil
Vodstvo bolnišnice v Kosovski Mitrovici je na novinarski konferenci opozorilo, da bo v zdravstvenem centru v nekaj dneh zmanjkalo kisikovih bomb, nekaterih zdravil, bencina in hrane za bolnike. Direktor centra Milan Jakovljević je pojasnil, da so kisikove bombe nujno potrebne za zdravljenje bolnikov z rakom, možgansko kapjo in drugih, trenutno naj bi bilo v bolnišnici 15 takih bolnikov, tudi otroci.

Bolnišnica ne razpolaga niti z zadostno količino analgetikov, pripomočkov za dializo in zdravili za bolnike s kardiološkega in psihiatričnega oddelka. Brez bencina bodo stala zdravstvena vozila, otežena bo nabava hrane. "Če Kfor ne bo dovolil oskrbe bolnišnice z zdravili in materialom, nam preti humanitarna katastrofa, saj bi bila življenja naših pacientov ogrožena kljub našemu trudu," je opozoril Jakovljević.

Direktor bolnišnice je tako napovedal protestno pismo poveljstvu Kforja, srbsko vlado pa je znova pozval, naj sprosti tekoči račun bolnišnice, ki je blokiran že sedem mesecev. Center lahko poravnava le nekatere obveznosti, med njimi pa na primer ni popravil medicinske opreme. Prebivalce pa je pozval k darovanju krvi, saj je ni mogoče pripeljati iz Srbije.

Noč na severu Kosova je minila mirno
Na severu Kosova je noč sicer minila precej mirno, več sto kosovskih Srbov pa je vztrajalo na barikadah na glavnih cestah proti mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak na kosovsko-srbski meji ter zahtevalo vrnitev na stanje, kakršno je bilo na območju pred izbruhom nemirov pred šestimi dnevi. Mejna prehoda so v petek zaradi naraščajočih napetosti na severu Kosova zaprli pripadniki mirovnih sil Kfor, s tem pa je sever Kosova odrezan od Srbije. Mirno je bilo tudi v severnem, srbskem delu razdeljene Kosovske Mitrovice.

Srbska skupščina je sicer v nedeljo zgodaj zjutraj sprejela deklaracijo, kjer so poslanci obsodili nasilje in pozvali k mirni rešitvi krize na Kosovu, ki jo je po mnenju Beograda zakrivila Priština.

Prebivalci na severu Kosova brez hrane in pijače