Kitajski ribiči v iskanju morske hrane vedno pogosteje prodirajo vedno globlje v južnokorejsko morje. Foto: Reuters
Kitajski ribiči v iskanju morske hrane vedno pogosteje prodirajo vedno globlje v južnokorejsko morje. Foto: Reuters
Jeonpjeong
Severna Koreja je 23. novembra obstreljevala otok Jeonpjeong. V primeru novih vojaških vaj Seula grozi s podobnimi akcijami. Foto: EPA

Spopad naj bi se vnel, ko je skušala južnokorejska obalna policija kitajskim ladjam preprečiti nezakonito ribarjenje ob zahodni obali Južne Koreje. Videoposnetek, ki so ga posneli obalni policisti, kaže, da so se na ribiče spravili z železnimi palicami.

Okoli 50 kitajskih čolnov je bilo v času spopada v vodah ob mestu Gunsan, ko naj bi se eden izmed njih namenoma zaletel v patruljno ladjo, da bi s tem drugim čolnom omogočil vrnitev nazaj v kitajske vode, a je čoln po trčenju potonil. Iz vode so rešili najmanj osem ljudi, a je eden od njih pozneje umrl. Pogrešana človeka iščejo tudi s pomočjo helikopterja, reševalni čoln pa naj bi na kraj dogodka poslala tudi Kitajska.

Vsako leto zasežejo več kitajskih čolnov zaradi nezakonitega ribarjenja, trdi južnokorejska obalna straža.

Slabo vreme ovira vaje
Incident le še priliva olja na ogenj že tako razgreti situaciji na Korejskem polotoku, ki je dosegla vrelišče, ko je Severna Koreja prejšnji mesec obstreljevala Južno Korejo in napovedala nove akcije, če bo Seul nadaljeval vojaške vaje, ki jih načrtuje. Za zdaj kaže, da bo slabo vreme preprečilo vaje med 18. in 21. decembrom. Po pisanju južnokorejskih medijev naj bi vaje izvedli v ponedeljek ali torek, ko se bo vreme izboljšalo.

Neuradni ameriški posebni odposlanec Bill Richardson je med obiskom v Severni Koreji opozoril, da je položaj na polotoku Jutranje tišine kot "sod smodnika", Pjongjang pa pozval k "izjemnemu brzdanju". Richardson je po obisku dejal, da je severnokorejsko vodstvo prosil, naj Južni Koreji dovoli izvesti načrtovane vaje.

Richards dosegel "manjši napredek"
Richards, guverner Nove Mehike je na zasebnem obisku v Pjongjangu, a je v preteklosti že deloval kot posrednik med Severno Korejo, s katero ZDA nimajo uradnih diplomatskih stikov. Za CNN je povedal, da je v pogovorih s Severnimi Korejci dosegel "manjši napredek".

Diplomatskim prizadevanjem se je pridružila tudi Rusija, ki je v petek pozvala ameriške in južnokorejske odposlance naj odpovedo vaje in izrazila "globoko zaskrbljenost" zaradi naraščajočih napetosti v regiji.

Peking poziva k ohranjanju mirnih živcev
Kitajska, ena redkih zaveznic Severne Koreje, je opozorila, da bi novi spopadi med obema Korejama lahko ogrozili regionalni mir in stabilnost, ter pozvala vladi obeh držav, naj se izogibata potezam, ki bi lahko podžgale napetosti.

Zaradi situacije na Korejskem polotoku naj bi se na nujni seji sestal Varnostni svet ZN-a.