Osrednji severnokorejski raziskovalni center Jongbjong se nahaja 100 km severno od Pjongjanga, medtem ko se jedrski testi izvajajo na severovzhodu države v bližini meje z Rusijo in Kitajsko. Foto: EPA
Osrednji severnokorejski raziskovalni center Jongbjong se nahaja 100 km severno od Pjongjanga, medtem ko se jedrski testi izvajajo na severovzhodu države v bližini meje z Rusijo in Kitajsko. Foto: EPA
Seul
Primerjava prometa na mostu v Seulu pred obrambno vajo in med njo. Foto: EPA
RKB enota v Seulu
Enote civilne zaščite so vadile dezinfekcijo za primer, če bi sever napadel jug s kemičnim in biološkim orožjem. Foto: EPA

Obveščevalne službe ZDA in Južne Koreje opozarjajo, da Severna Koreja na območju prvih dveh jedrskih poskusov intezivno koplje predor za izvedbo tretjega jedrskega poskusa v svoji zgodovini. Južnokorejski dnevnik Čosun Ilbo v sredini izdaji povzema obveščevalen podatke, ki razkrivajo, da potekajo na območju severnokorejskih vojaških jedrskih objektov obsežna gradbena dela.

Predor nared do spomladi 2011
V bližini mesta Pungje, na severovzhodu države, naj bi izkopali že okoli 500 m globok predor, ki naj bi ga dokončali do marca. "Severna Koreja koplje v globoko zamrznjena tla na območju dveh večjih jedrskih objektov, kjer so tudi izvedli oba jedrska poskusa. Pri tej hitrosti bodo globino enega kilometra, ki omogoča izvedbo podzemnega jedrskega poskusa, med marcem in majem," je zapisano v obveščevalnem poročilu, ki ga povzema časopis.

Severna Koreja je nove gradnje začela tudi na območju Jongbjona, osrednjega jedrskega središča v tej izolirani državi, kjer so pred mesecem dni razkrili predtem neznano tovarno za pridobivanje obogatenega urana.

Sirene za napad zatulile po jugu
Južna Koreja je medtem izvedla največjo civilno obrambno vajo, s katero so želeli preveriti pripravljenost na napad. Ob 14. uri popoldne po krajevnem času so se oglasile sirene in označile začetek petnajstminutne vaje, prve tovrstne po letu 1975. 48-milijonska država je obstala in preizkusila mehanizme in enote za primer severnokorejskega vojaškega napada. Civilisti so se napotili v zaklonišča, policija in civilna zaščita pa je prevzela nadzor nad inrastrukturo in javnimi prostori.

Seul: Nov poveljnik generalštaba
V Južni Koreji so imenovali tudi novega poveljnika generalštaba korejske vojske. To je postal general Kim Sang Ki, poveljnik tretje armade, ki skrbi za obrambo Seula in zahodnega dela demilitariziranega območja ob meji s Severno Korejo. Prejšnji načelnik generalštaba, general Hvang Eui Don, je odstopil zaradi kritik na račun zaslužkov od vlaganja v nepremičnine v Seulu.

Božične lučke za severnjake
V Seulu so tudi napovedali, da bodo letos ob božiču prvič po letu 2004 ob meji s Severno Korejo prižgali lučke. Gre za del propagandne kampanje, ki jo izvajajo ob meji s severno sosedo, Južna Koreja pa jo je obnovila, potem ko je severnokorejski torpedo marca letos potopil njeno vojaško ladjo. Korejski polotok je prišel na rob vojne po severnokrejskem topniškem obstreljevanju južnokorejskega otoka, v katerem so umrli štirje ljudje.

Richardson miri Severno Korejo
Združene države Amerike so v Severno Korejo poslale svojega neuradnega odposlanca Billa Richardsona, sicer demokratskega guvernerja zvezne države Nova Mehika. Richardson, sicer pogosti obiskovalec Pjongjanga, se je pred poletom v Severno Korejo ustavil še v Pekingu na sestanku s predstavniku kitajskega zunanjega ministrstva.

"Moj cilj je, da vsaj malce pomirim Severno Korejo in vidim, če se lahko napetosti na Korejskem polotoku zmanjšajo," je pred odhodom iz ZDA za BBC povedal Richardson.

Test za dokončen prenos oblasti?
Zapletene odnose v vzhodni Aziji so vzburkale še razkrite depeše ameriških diplomatskih predstavništev v aferi WikiLeaks, v katerih je bila podana ocena, da Kitajska izgublja potrpljenje s Pjongjangom, na katerega ima veliko manjši vpliv, kot se dozdeva Zahodu.

Poznavalci Korejskega polotoka menijo, da bi bil tretji jedrski poskus dokaz vojski, da bo tudi novoumeščeni "prestolonaslednik" Kim Džon Un ohranil privilegije, ki jih četrta najštevilčnejša vojska na svetu uživa pod komunističnim režimom Kim Džong Ilom.