Fritzl je s tremi otroci, ki mu jih je rodila hčer živel skupaj z ženo, trije pa so živeli v kleti. Foto: EPA
Fritzl je s tremi otroci, ki mu jih je rodila hčer živel skupaj z ženo, trije pa so živeli v kleti. Foto: EPA
Bolnišnica, v kateri so v oskrbi Elisabeth in otroci. Foto: EPA
Kriminalist s sliko Fritzla
Mediji se sprašujejo, kako je Fritzlu uspelo svojo kletno skrivnost ohranjati kar 24 let. Foto: EPA
Avstrija po zastrašujoči aferi

To so sporočili kriminalisti, ki preiskujejo neverjetni škandal, ki je pretresel Avstrijce, močno pa odmeva tudi drugod po svetu. Še pred objavo izidov preiskave je okrajno sodišče v Spodnji Avstriji 73-letnemu Fritzlu za 14 dni podaljšalo pripor.

Policija je tudi sporočila, da je hči Elisabeth, ki je 24 let živela zaprta v očetovi kleti, pod prisilo napisala dve pismi. V prvem je zapisala, da je zbežala od doma in se pridružila neki sekti, v drugem pa je navedla razloge, zakaj je na pragu domače hiše pustila tri otroke in svoje starše zaprosila, da skrbijo zanje. Ti so zatem živeli pri Josefu in njegovi ženi Rosemarie. Ostali trije otroci, ki jih je Elisabeth še rodila, pa so skupaj z njo živeli v kleti.

Za žrtve nova identiteta?
Zdravniki sicer ugotavljajo, da so otroci, ki so živeli v kleti z materjo, v presenetljivo dobrem zdravstvenem stanju. Zdaj za vseh šest otrok skupaj z njihovo materjo v psihiatrični bolnišnici skrbi posebna ekipa zdravnikov. Žrtve očetovega nasilja bi lahko po besedah okrajnega glavarja Hans-Heinza Lenzeja dobili novo identiteto.

Fritzl želel graditi še eno hišo
Medtem se mediji sprašujejo, kako je lahko Josef Fritzl kar 24 let živel dvojno življenje, ne da bi kdo kaj opazil. Prah okoli grozljivega odkritja se še zlepa ne bo polegel, preiskava pa razkriva nova dejstva, med drugim naj bi imel 73-letni Fritzl, ki ga opisujejo kot dinamičnega in avtoritativnega moža, v bližini Amstettena še eno hišo, v kateri naj bi želel zgraditi poslovne prostore, a ni dobil gradbenega dovoljenja. Josef je v nadaljevanju zaslišanja že priznal, da je sežgal truplo enega izmed otrok, ki je umrl nekaj dni po porodu.

Žena ni nič vedela?
Žena, 60-letna Rosemarie Fritzl, naj ne bi niti slutila, kakšne grozljive stvari se dogajajo dobesedno pod njenimi stopali. Bila naj bi spoštovana in ugledna članica družbe, dejavna članica sveta staršev v tamkajšnji zasebni šoli. Josef in Rosemarie imata poleg 42-letne Elisabeth še šest otrok, ki z družinami živijo v bližini, in tudi oni niso vedeli, kaj se dogaja z očetom. Župan mesta Heinz Lenze je prepričan, da Rosemarie ni vedela, kakšne grozote počne njen mož. "Ali je mogoče, da je vedela? Zame je nepredstavljivo, da bi se zavedala, da ima mož novo družino z njuno hčerjo."

So pristojne službe zatajile?
Javnost se sprašuje, ali so, podobno kot v primeru Natasche Kampusch, oblasti zatajile. "Do zdaj ni znakov, da bi uradniki storili napako," je dejal Christoph Herbst, odvetnik žrtev. Socialni delavci so povedali, da so po posvojitvi redno obiskovali Josefa in Rosemarie, vendar med obiski niso opazili nič nenavadnega. Jiosef Schloegl je priznal, da so prekršili pravila, ko so Josefu otroke izročili brez dovoljenja matere. Dodal je še, da so se med postopkom pojavili dvomi, ko pa so potrdili, da ni nepravilnosti, so otroke izročili.

Znaki nasilja
Policijski arhivi so sicer razkrili, da je bil Josef v 60. letih prejšnjega stoletja v zaporu zaradi spolnega napada na žensko, obsojen pa je bil tudi zaradi požiga.

Fritzl je v ponedeljek priznal, da je 24 let zlorabljal hčer, s katero je imel sedem otrok: trije so z njo živeli v kletnem stanovanju, trije so živeli z njim in njegovo ženo, bodisi sta jih posvojila bodisi so bili v reji. Živeli so običajno življenje, hodili so v šolo, bili člani različnih društev. Sedmi otrok, sicer dvojček, pa je pred 12 leti umrl nekaj dni po rojstvu.

Šibki in bledi, a zdravi
18-letni Stefan in 5-letni Felix sta po prvih podatkih, kljub temu da so vse življenje preživeli brez dnevne svetlobe, v presenetljivo dobrem telesnem stanju, čeprav sta, predvsem Stefan, šibka in bleda, 19-letna Kerstin pa se še vedno bojuje za življenje. Vsa afera se je razkrila, ko je 19-letnica tako zbolela, da jo je oče odpeljal v bolnišnico, kjer je zdravnikom natvezil, da je obnemoglo vnukinjo našel na hišnih stopnicah. Ko je Elisabeth na televiziji videla poziv zdravnikov, naj jim pomaga z opisom Kerstininega zdravstvenega stanja, je prosila očeta, naj ji dovoli iti v bolnišnico.

Za zdaj ni znano, zakaj se je Josef odločil, da bodo trije otroci živeli z materjo v kleti, trije pa z njim in ženo.

Edina realnost svet pod površjem
Na vprašanje, zakaj ni četverica že prej poskusila pobegniti, vodja preiskave Franz Polzer odgovarja: "Postavite se v kožo teh ljudi. Živeli so popolnoma drugačno življenje od našega, ne vedo tega, kar vemo mi. Rodili so se v ujetništvu, in to je edino, kar so poznali." Zdravniki bodo zdaj proučili, kakšna je povezava med 20-letnim življenjem brez svetlobe, incestom in drugimi boleznimi, je sporočil vodja intenzivne nege v bolnišnici v Amstettenu Albert Reiter.

Župan Lenze je govoril tudi s 5-letnim Felixom. "Rekel mi je celo, kako fantastično se je voziti v pravem avtomobilu." Edina vez z resničnim življenjem, ki so jo imeli v kleti, sta bila radio in televizija.

K. T.

Avstrija po zastrašujoči aferi