Papež Frančišek je že večkrat dejal, da bi morala biti Cerkev odprta za vse, tudi za vernike LGBTQ+.  Foto: BoBo/Borut Živulović
Papež Frančišek je že večkrat dejal, da bi morala biti Cerkev odprta za vse, tudi za vernike LGBTQ+. Foto: BoBo/Borut Živulović

V dokumentu vatikanskega urada za doktrino, ki je dejansko razveljavil izjavo, ki jo je isti organ izdal leta 2021, je zapisano, da takšni blagoslovi ne bodo legitimirali neurejenih razmer, ampak bodo znamenje, da Bog sprejema vse.

Ob tem opominjajo, da jih nikakor ne bi smeli zamenjevati z zakramentom heteroseksualne poroke. V dokumentu je zapisano, da se morajo duhovniki odločati od primera do primera in da "ne smejo preprečiti ali prepovedati bližine Cerkve ljudem v vsaki situaciji, v kateri lahko iščejo Božjo pomoč s preprostim blagoslovom".

Dokument pravi, da blagoslov ne sme biti povezan s civilnim poročnim obredom ali časovno usklajen z njim in da se ne sme izvajati z "oblačili, gestami ali besedami, ki so primerne za poroko". Mesto za tak blagoslov je lahko "v drugih kontekstih, kot so obisk svetišča, srečanje z duhovnikom, skupinska molitev ali romanje".

Dokument je podpisal kardinal Victor Manuel Fernandez, vodja vatikanskega dikasterija za nauk vere, papež pa ga je odobril na zasebni avdienci s Fernandezom in drugim uradnikom doktrinarnega urada v ponedeljek.

Papež je že oktobra namignil, da se pripravlja uradna sprememba, takrat je odgovarjal na vprašanja, ki jih je ob začetku škofovske sinode v Vatikanu postavilo pet konservativnih kardinalov. Oktobrski odgovor je bil ohlapnejši, v danes objavljenem osemstranskem dokumentu, katerega podnaslov je "O pastoralnem pomenu blagoslovov", pa so podrobno opisane konkretne situacije. Poglavje z 11 točkami ima naslov "Blagoslovi parov v nerednih razmerjih in blagoslovi istospolnih parov".

Papež je želel narediti Cerkev prijaznejšo do LGBT-oseb

Katoliška cerkev uči, da istospolna privlačnost ni grešna, homoseksualna dejanja pa so. Od svoje izvolitve leta 2013 je Frančišek poskušal več kot 1,35-milijardno Cerkev narediti prijaznejšo do LGBT-oseb, ne da bi spremenil moralni nauk.

James Martin, ugledni ameriški jezuitski duhovnik, ki služi skupnosti LGBT, je dokument označil za "velik korak naprej v cerkvenem služenju" tem osebam. Martin je v objavi na portalu X zapisal, da dokument "priznava globoko željo mnogih katoliških istospolnih parov po Božji navzočnosti v njihovih ljubečih odnosih", in dodal, da bo "skupaj s številnimi duhovniki zdaj z veseljem blagoslavljal svoje prijatelje v istospolnih zvezah".

V dokumentu z latinski naslovom Fiducia Supplicans (Zaupanje v molitev) je navedeno, da oblike blagoslova "cerkvene oblasti ne smejo obredno določiti, da ne bi prišlo do zamenjave z blagoslovom, ki je lasten zakramentu zakonske zveze". Blagoslov se lahko uporablja za tiste, ki "ne zahtevajo legitimacije svojega statusa, ampak prosijo, da bi vse, kar je v njihovem življenju in njihovih odnosih resnično, dobro in človeško veljavno, obogatila, ozdravila in povzdignila navzočnost Svetega Duha".

"Navsezadnje blagoslov ljudem ponuja način za povečanje njihovega zaupanja v Boga," je zapisano v dokumentu, ki dodaja, da ga je treba "ne ovirati, ampak ga negovati".

Kot poroča Reuters, so dokumentu zagotovo nasprotovali konservativci, ki so papeža kritizirali, ko je oktobra podal prve pripombe na to temo.

Papež Frančišek odobril možnost blagoslovitve istospolnih parov