Dimitar Kovačevski na zasedanju voditeljev zahodnega Balkana v Skopju 22. januarja letos. Foto: Reuters
Dimitar Kovačevski na zasedanju voditeljev zahodnega Balkana v Skopju 22. januarja letos. Foto: Reuters

Po dogovoru dveh največjih strank vladne koalicije, Socialdemokratske zveze Makedonije (SDSM) in Demokratske zveze za integracijo (DUI), bo dosedanji predsednik parlamenta Talat Xhaferi na premierskem položaju nasledil Dimitarja Kovačevskega, vodjo SDSM-ja, je poročala Al Džazira.

Novo vlado, v kateri bodo tudi ministri iz največje opozicijske stranke VMRO-DPMNE, bo Severna Makedonija predvidoma dobila v nedeljo, 28. januarja, sto dni pred parlamentarnimi volitvami.

Na parlamentarni seji bo v petek za novega predsednika parlamenta imenovan Goran Miskovski iz SDSM-ja. Istega dne bo predsednik Stevo Pendarovski podelil mandat Xhaferiju, ki bo v soboto predstavil sestavo vlade in njen program.

V skladu z zakonom o vladi mora premier sto dni pred parlamentarnimi volitvami podati odstop, s čimer se oblikuje tehnična vlada za pripravo in izvedbo parlamentarnih volitev, s tem pa naj bi se predvolilna kampanja in glasovanje izvedla brez nepravilnosti. Model tehnične vlade so prvič uporabili leta 2016, potem ko so štiri največje stranke podpisale t. i. pržinski sporazum.

Po zakonu v tehnični vladi največja opozicijska stranka dobi dva ministra, in sicer za notranje zadeve ter za delo in socialne zadeve, in tri namestnike ministrov, za finance, za informacijsko družbo in administracijo ter kmetijstvo.

Kovačevski je poslance glavne opozicijske stranke pozval h glasovanju, "s katerim bodo izvedli demokratične volitve", je poročal N1. Poslanci opozicije naj bi se namreč glasovanja o vladi vzdržali. "Moramo biti resni. Nikjer na svetu ne boste našli primera, da nekdo predlaga ministre in od drugih zahteva, naj glasujejo zanje," je bil oster do opozicijskih poslancev.

Parlamentarne volitve bodo izvedli 8. maja skupaj z drugim krogom predsedniških volitev. Prvi krog volitev za predsednika Severne Makedonije bo v sredo, 24. aprila.