Assangea bi morali Švedski izročiti že po februarski odločitvi sodišča v Veliki Britaniji, a se je takrat na odločitev pritožil. Foto: Reuters
Assangea bi morali Švedski izročiti že po februarski odločitvi sodišča v Veliki Britaniji, a se je takrat na odločitev pritožil. Foto: Reuters
Julian Assange
Assange se boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi ga lahko čakala smrtna kazen. Foto: EPA
Assange izgubil bitko na sodišču

Londonsko višje sodišče je potrdilo predhodno odločitev britanskega sodišča in zavrnilo pritožbo Assangeevih odvetnikov ter odločilo, da bo moral 40-letnik na Švedsko, kjer ga bodo zaslišali zaradi domnevnega posilstva dveh deklet, ki naj bi ju napadel avgusta lani v Stockholmu.

Eno izmed deklet Assangea obtožuje, da je imel z njo spolni odnos, medtem ko je spala, drugo pa ga obtožuje, da je med spolnim odnosom namerno poškodoval kondom. Švedsko tožilstvo je pojasnilo, da prva kršitev spada med tri najhujše kategorije posilstva na Švedskem, za kar mu grozi štiriletna zaporna kazen.

Assange še pred vrhovno sodišče?
Sodnika višjega sodišča sta v svoji razsodbi ovrgla argumente obrambe, da je zahteva po izročitvi Avstralca Švedski nepravična in v nasprotju z zakonom, s tem pa sta zavrnila Assangeevo pritožbo na odločitev o izročitvi. Assangeu zdaj preostane le še možnost pritožbe na vrhovnem sodišču, v nasprotnem primeru pa ga lahko britanske oblasti izročijo Švedski v roku dveh tednov. Vrhovno sodišče lahko dovoli vložitev pritožbe le pod določenimi pogoji, če ta zadeva pravno vprašanje javnega interesa, Assange pa se o pritožbi še ni izrekel.

Assange trdi, da so obtožbe politično motivirane
Assangea so lani decembra prijeli v Veliki Britaniji na podlagi evropskega zapornega naloga, ki ga je izdala Švedska. Kot je v prizivnem postopku trdil Assange, je bil zaporni nalog, na podlagi katerega so ga prijeli, neveljaven, ker ga je izdal tožilec, in ne sodišče. Višje sodišče je njegovo trditev zavrnilo, prav tako tudi argument, da naj dejanja spolnega napada, kot jih opisujeta domnevni žrtvi, glede na britansko zakonodajo ne bi ustrezala merilom za kaznivo dejanje.

Avstralec, ki je od aretacije decembra lani prebival v hišnem priporu v Londonu, ves čas trdi, da so obtožbe proti njemu politično motivirane, in vztraja, da bi bile z izročitvijo Švedski kršene njegove človekove pravice. Boji se tudi, da bilo sojenje na Švedskem nepravično ali pa da ga bodo švedske oblasti izročile ZDA, ki proti njemu pripravljajo svojo obtožnico zaradi vohunjenja, za kar bi ga lahko poslali v zapor v vojaško oporišče Guantanamo na Kubi ali pa bi mu prisodili smrtno kazen.

Assange razburil z objavo ameriških tajnih depeš
Konec lanskega leta je Assange z objavo tajnih ameriških diplomatskih depeš, ki razkrivajo podrobnosti ameriške vojne proti terorizmu in odnose med velesilami ter pikantne podrobnosti o posameznih državah in politikih, na spletni strani WikiLeaks povzročil pravo malo revolucijo ter veliko razburjenje po vsem svetu.

Assange izgubil bitko na sodišču