Protestniki v Beogradu so ustavne sodnike pozivali, naj odločajo v interesu naroda in ne ene politične stranke. Foto: AP
Protestniki v Beogradu so ustavne sodnike pozivali, naj odločajo v interesu naroda in ne ene politične stranke. Foto: AP

Protestniki v Beogradu so sporočili, da je edina institucija v Srbiji, ki še deluje in ni v rokah vladajoče stranke, ulica. Zbrali so se pred ustavnim sodiščem, kamor so predstavniki opozicijske liste Srbija proti nasilju vložili zahtevo po razveljavitvi parlamentarnih volitev, potem ko so prejšnji teden to storili za lokalne volitve v Beogradu. "Pričakujem, da bomo ubranili voljo volivcev. Okradli so nas na najhujši možni način, zato moramo prihajati sem in opozarjati na to. Ni druge poti," je dejala ena izmed udeleženk protesta.

Protestniki sicer pričakujejo neodvisno mednarodno preiskavo, prečiščenje volilnih imenikov in vzpostavitev enakopravnih pogojev pred novimi volitvami. Ustavne sodnike so pozivali, naj odločajo v interesu naroda in ne ene politične stranke. Kasneje so pred javno radiotelevizijo, ki je po njihovem mnenju propagandno orodje oblasti, zahtevali tudi poročanje o protestih, in kot pravijo, dokazani volilni kraji. O nepravilnostih na volitvah so namreč poročali tudi domači in tuji opazovalci.

Vučić: Zame je ključna sodba mojega naroda

A srbski predsednik Aleksandar Vučić vztraja, da so bile to najčistejše volitve do zdaj, opozicija pa naj bi samo iskala alibi za svoj poraz. V odzivu na očitke nekaterih poslancev Evropskega parlamenta je štiri izmed njih, tudi Slovenca Klemna Grošlja, označil za sovražnike Srbije. Kot trdi Vučić, mediji, kritični do oblasti, ne omenjajo tistih opazovalcev in poslancev, ki o Srbiji govorijo pozitivno.

Sorodna novica Po volitvah v Srbiji Bruselj sporoča: Volilni sistem v Srbiji potrebuje občutno izboljšanje

"Zame je ključna sodba mojega naroda, ne pa sodišče velikih sil, ki bi iz različnih razlogov rade zrušile mojo državo. Ker jim ni všeč naš odnos do Kosova, Rusije, Kitajske in mnogih drugih reči," je dejal Vučić.

Rok za sklic novega parlamenta je 11. februar, resolucija evropskega parlamenta naj bi bila sprejeta tri dni prej. Poslanci, kritični do volitev, pa so med drugim kritizirali pristranske medije, vseprisotnost Vučića, čeprav ni bil kandidat, pa tudi številne nepravilnosti, pritiske na volivce, napade in diskreditacije političnih nasprotnikov, novinarjev in predstavnikov civilne družbe.