Protesti potekajo že od objave izidov parlamentarnih in lokalnih volitev. Foto: EPA
Protesti potekajo že od objave izidov parlamentarnih in lokalnih volitev. Foto: EPA

Današnje nadaljevanje protestov je na družbenem omrežju Instagram napovedal eden od študentskih aktivistov Nikola Ristić. Študenti so se dopoldne najprej zbrali pred poslopjem srbskega ministrstva za državno upravo in lokalno samoupravo, nato pa še pred beograjsko filozofsko fakulteto.

Aktivisti iz neformalne skupine Borba, prej znani kot Študenti proti nasilju, so po poročanju portala srbske televizije N1 od ministrstva zahtevali odprtje volilnih imenikov in razveljavitev volitev na vseh ravneh ob prehodnem ponovnem pregledu skupnega volilnega imenika.

Študenti, ki so se jim pridružili nekateri srednješolci in drugi mladi, so napovedali tudi blokiranje ministrstva s telefonskimi klici in pisnimi zahtevami po odprtju volilnih imenikov, ki naj bi vsebovali samo eno vprašanje – kdaj boste odprli volilni imenik? Blokada se bo po napovedih študentov začela v petek in bo trajala 24 ur.

Ministrstvo za državno upravo in lokalno samoupravo je po poročanju N1 Srbija danes sporočilo, da je skupni volilni imenik javen in dostopen. Dodali so, da na spletni strani ministrstva vsak državljan lahko preveri, ali je vpisan v skupni volilni imenik in na katerem volišču glasuje. Odgovor na vprašanje, kdaj bodo odprli volilne imenike, je zato po njihovem mnenju jasen in nedvoumen.

Zahteve po izpustitvi protestnikov

Študentski aktivisti so skupaj s predstavniki opozicije s SPN-jem na čelu protestirali tudi v torek. Zbrali so se pred sedežem državne volilne komisije (RIK), protest pa se je končal zvečer pred sodno palačo, kjer so zahtevali izpustitev protestnikov, ki so jih pridržali v nedeljo.

Eden od nosilcev liste SPN-ja Miroslav Aleksić je na torkovih protestih sporočil, da so pridržani protestniki zgolj zahtevali razveljavitev volitev, za katere menijo, da so bile neregularne. Po njegovih besedah je sodišče za večino od njih odredilo pripor, le dva ali tri pa so izpustili, da se branijo s prostosti.

Protesti v Beogradu zaradi domnevnih volilnih goljufij potekajo že od prejšnjega ponedeljka, v torek pa so prvič potekali tudi v Kraljevu. K protestom je pozval SPN, ki izidov volitev ne priznava in zahteva ponovne volitve, v tej zahtevi pa so se jim pridružile tudi nekatere druge opozicijske stranke. Več predstavnikov SPN-ja se je odločilo tudi za gladovno stavko.

Na ministrstvu za državno upravo in lokalno samoupravo so medtem v nedeljo zatrdili, da je volilni imenik "ena najbolj ažurnih evidenc" v Srbiji in da so trditve opozicije o t. i. fantomskih volivcih popolnoma neresnične.

Državna volilna komisija je pretekli teden sporočila, da bodo ponovili glasovanje na 28 od približno 8000 volišč po državi, kjer izidov glasovanja niso mogli ugotoviti ali pa je bilo to razveljavljeno. V krajih, kjer bodo to storili, je skupno nekaj več kot 12.240 volivcev.

SPN je v torek po poročanju Tanjuga sicer sporočil, da njihova lista na sobotnih ponovljenih volitvah ne bo sodelovala. Menijo namreč, da ponovno glasovanje na 28 voliščih ne bo popravilo krivice, ki se je zgodila na volitvah 17. decembra. Ponovili so, da v skladu z ugotovitvami domačih in tujih opazovalcev zahtevajo razveljavitev volitev na vseh ravneh, od pristojnih institucij pa pričakujejo ponovni pregled volilnih imenikov.

Radoičića takoj izpustili

Protestniki zatrjujejo, da je vladajoča stranka volitve ukradla, da imajo dokaze za različne goljufije in uvažanje volivcev od drugod, a da so institucije v državi, ki bi se morale ukvarjati s tem, v rokah predsednika Aleksandra Vučića. Med glavnimi zahtevami pa je zdaj tudi izpustitev priprtih članov opozicije in študentov po nedeljskih incidentih in nasilju.

"Izpustite vse," je bilo sporočilo ljudi, ki so se zbrali v torek. Sprehodili so se do palače pravice, kjer so potekala zaslišanja več kot 30 priprtih po nedeljskem dogajanju. Med protesti se je dogajalo nasilje, uničevali so stekla na mestni hiši, v opoziciji pa trdijo, da je nasilnike podtaknila oblast, da je šlo za sodelavce varnostnih služb in navijaške huligane in da nihče izmed njih ni za zapahi, so pa priprli nedolžne ljudi, samo zato, ker so bili na protestih.

"Brez dokazov obtožujejo ljudi, da so počeli nekaj, česar niso, na tej osnovi jim odvzemajo svobodo, imajo jih kdo ve kje in z njimi počnejo kdo ve kaj. Tega v tej državi nismo videli od Miloševića. In vse to kaže smer, v kateri želijo voditi družbo – da se vlada s silo, gumijevko in ščitom, ne pa z demokracijo in svinčnikom na volitvah," je dejal opozicijski voditelj Aleksić.

Očitajo jim pozivanje k nasilni spremembi ustavnega reda. Policija ni zagotovila niti enega samega dokaza niti ni primerno dokumentirala kazenske prijave, pravi odvetnik enega izmed obtoženih študentov. Isti tožilec je pred časom na prostost takoj izpustil Milana Radoičića, ki je priznal napad v Banjski na severu Kosova.

Deseti večer protestov v Srbiji