Protestniki pravijo, da vlada ne izpolnjuje obljub. Foto: Reuters
Protestniki pravijo, da vlada ne izpolnjuje obljub. Foto: Reuters

Demonstracije, ki so jih organizirali sindikati, so bile najštevilčnejše to leto, ko je na oblasti nova vlada. Premierju Abdelilahu Benkiranu očitajo, da ni uresničil predvolilnih obljub, poroča BBC.

"Več kot 50.000 ljudi protestira in zahteva, da vlada začne s širokim dialogom reševati naraščajoče socialne težave," pojasnjuje vodja enega izmed sindikatov Hasan Tarik. Dodal je, da so sindikati enotni in da premierju sporočajo, da mora spremeniti svojo strategijo reševanja krize.

Oblasti so navedle veliko manjšo število protestnikov. Po njihovih podatkih naj bi na ulice prišlo okoli 15.000 ljudi.

Visoka brezposelnost
Tudi Maroko se spopada s krizo. Po trditvah sindikalistov naj bi bila brezposelna polovica mladih, starih od 15 do 29 let.

Lani, ko se je t. i. arabska pomlad širila iz države v državo, so se nemiri pojavili tudi v Maroku, kralj Mohamed VI. pa jih je pomiril z menjavo vlade in obljubo o skorajšnjih reformah. Pred slabim letom so volivci tudi izglasovali omejitev absolutne kraljeve moči, tako da ta ne more več sam izbirati predsednika vlade, ampak ga mora imenovati iz stranke, ki na volitvah zbere največ sedežev.

Na novembrskih volitvah je nato zmagala zmerna islamistična Stranka prava in razvoja, ki se je borila proti korupciji in se zavzemala za izboljšanje javnih storitev. A kritiki zdaj pravijo, da so bile te spremembe le "kozmetične".