Pred razkošnim hotelom Tadž Mahal so zdaj nenehno varnostniki. Foto: Reuters
Pred razkošnim hotelom Tadž Mahal so zdaj nenehno varnostniki. Foto: Reuters
Spomin na napad
Napadalci so 26. novembra napadli dva razkošna hotela, glavno železniško postajo, bolnišnico, judovski center, lokal in še druge lokacije. Foto: EPA

To sta bili prvi dve aretaciji po krvavih terorističnih napadih v indijski finančni prestolnici, ki so zahtevali najmanj 171 življenj. Če se bo izkazalo, da sta osumljenca res vpletena, bo to še en dokaz, da so skrajneži imeli pomočnike v Indiji. Indijske oblasti sicer že ves čas odločno zatrjujejo, da za napadi stojijo izključno skupine iz sosednjega Pakistana.

Indijska policija preiskuje tudi svojega državljana Faheema Ansarija, ki je bil aretiran februarja. Takrat so pri njem našli skice hotelov, železniške postaje in drugih tarč napadov v Mumbaju. Ansari naj bi bil operativec pakistanske teroristične skupine Laškar-e-Taiba oziroma Vojska čistih, ki naj bi bila povezana z Al Kaido.

V zaporu zadržujejo tudi edinega preživelega napadalca, 21-letnega Mohameda Adžamija Kasaba, ki je dejal, da ga je za napad rekrutiral eden izmed vodij Laškar-e-Taibe.

Poostrena varnost na letališčih
Zaradi nevarnosti ugrabitve potniških letal so po vsej Indiji še poostrili varnostne ukrepe na letališčih, saj naj bi muslimanski skrajneži skušali danes, ob obletnici hindujskega uničenja mošeje Babri na severu države, zajeti več letal.

Vznemirjen tudi Pakistan
Visoka stopnja pripravljenosti pa velja tudi v Pakistanu, s katerim se je Indija od leta 1947 zapletla v več vojn. Predsednik Asif Ali Zardari je namreč konec novembra prejel grozilni klic. Klicatelj se je predstavil kot indijski zunanji minister Pranab Mukherjee, a se je pozneje izkazalo, da je šlo za potegavščino, kljub temu pa so varnostne sile še posebej pozorne na vsak namig.

A. P.