Stranko BSW je ustanovila 54-letna poslanka in nekdanja vodja poslanske skupine Levica Sahra Wagenknecht. Stranka sicer združuje levo ekonomsko politiko in konservativne vrednote. Foto: EPA
Stranko BSW je ustanovila 54-letna poslanka in nekdanja vodja poslanske skupine Levica Sahra Wagenknecht. Stranka sicer združuje levo ekonomsko politiko in konservativne vrednote. Foto: EPA

Na začetku meseca ustanovljena stranka BSW se med drugim zavzema za omejitev migracij in ustavitev dobav orožja Ukrajini. Podpira tudi umik od trenutne podnebne politike EU-ja, socialno pa se zavzema za višjo minimalno plačo.

"EU v svoji sedanji sestavi škoduje evropski ideji. BSW podpira neizvajanje predpisov EU-ja na nacionalni ravni, če so ti v nasprotju z gospodarskim razumom, socialno pravičnostjo, mirom, demokracijo in svobodo izražanja," je zapisano v osnutku programa stranke za evropske volitve, ki ga bodo članice in člani na kongresu v Berlinu skušali oblikovati dokončno.

Sorodna novica V Nemčiji nova stranka, ki združuje levo ekonomsko politiko in konservativne vrednote

Na evropskih volitvah 9. junija bosta sicer nosilca liste nekdanji član Levice Fabio De Masi in dolgoletni socialdemokrat Thomas Geisel, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Sopredsednica in ustanoviteljica stranke Sahra Wagenknecht je na kongresu pojasnila, da so člani stranke zelo različni. Med njimi so namreč sindikalisti, podjetniki, medicinske sestre, policisti, teologi, meščani in vaščani.

V luči tega je člane pozvala, naj stopijo skupaj, in poudarila, da bo stranka uspešna le, če bodo njeni člani "to raznolikost prepoznali kot prednost". "Nismo Levica 2.0. Postanimo stranka povezanosti in ne stranka intrig in poziranja kot vsi drugi," je dejala. Prepričana je, da je v stranki treba ustvariti strukture, v katerih ne bodo prevladovali tisti, ki so brezobzirni in spletkarski, temveč tisti, ki so najbolj nadarjeni. "Kajti to je tisto, česar si želimo tudi v družbi," je dodala.

Številni strokovnjaki ocenjujejo, da stranka BSW temelji tako na skrajno levih kot skrajno desnih politikah. Stranka tako namerava osvojiti nezadovoljne volivce na levem in desnem političnem polu, po navedbah analitikov pa bo na volitvah konkurenca predvsem skrajni desnici.