Rusija podpira tako sirskega predsednika Bašarja Al Asada kot njegove nasprotnike, ki se bojujejo s Svobodno sirsko vojsko (FSA). Foto: Reuters
Rusija podpira tako sirskega predsednika Bašarja Al Asada kot njegove nasprotnike, ki se bojujejo s Svobodno sirsko vojsko (FSA). Foto: Reuters
Vladimir Putin je znova potrdil, da je glavni ruski cilj uničenje Islamske države. Foto: Reuters

"Azil smo odobrili Snowdnu ... To je bilo bolj težko, kot (bi bilo) dati zatočišče Asadu," je dejal Putin. Rusija je odobrila azil ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu, ki mu na domačih tleh grozi sojenje zaradi izdaje tajnih podatkov, leta 2013. Ruski predsednik meni, da sirskemu kolegu po naslednjih demokratičnih volitvah v Siriji "ni treba iti nikamor, če bo izvoljen, ali ne". v primeru poraza pa mu je Putin pripravljen ponuditi azil, poroča BBC.

Putin je poudaril, da Sirija oblikuje novo ustavo, ki bi ji morale slediti predčasne predsedniške in parlamentarne volitve. "Sirci morajo biti tisti, ki bodo odločili, kdo bo vodil njihovo državo in kako," je znova ponovil Putin in priznal, da je Al Asad tej vojni naredil veliko napak, "vendar pa vojna ne bi dobila takšnih razsežnosti, če ne bi bilo zunanjega vpliva z vsem orožjem, denarjem in borci. Kdo je tu odgovoren? Al Asadova vlada, ki želi obdržati državo skupaj, ali uporniki, ki se bojujejo proti njej in želijo raztrgati državo?"

"Ne želimo, da bi bila Sirija kot Irak ali Libija"
Po Putinovih besedah je glavni boj proti skrajni džihadistični Islamski državi. Dodal je, da se bo Moskva še naprej bojevala proti upornikom, ki sodelujejo z Islamsko državo, v boju proti Islamski državi pa bo podpirala vse, tako Asadove sile kot tudi upornike, ki nasprotujejo predsedniku. Večkrat je poudaril, da ne podpira vsega Asadovega delovanja, a pristavil, da če so poškodovani tudi civilisti, je to krivda upornikov, in ne vladajočih sil, ki si prizadevajo "za stabilnost Sirije".

"Ne želimo, da gre Sirija po poteh Iraka ali Libije. V Egiptu je predsednik Sisi prevzel odgovornost v izrednih razmerah, da bi stabiliziral državo. Zato bi bilo treba podpreti legitimno vlado v Siriji. To pa ne pomeni, da bo vse ostalo enako. Po stabilizaciji države morajo slediti ustavne reforme in predčasne predsedniške volitve. Samo sirsko ljudstvo lahko odloči, kdo bo državo vodil v prihodnosti," je dodal ruski predsednik.

"Turčija bi se morala opravičiti"
Putin je izrazil zaskrbljenost zaradi položaja v Siriji in na bližnjem območju. Dejal je, da so trenutni odnosi med Iranom in Savdsko Arabijo še zaostrili že tako napet položaj. Po njegovih besedah ima Moskva dobre odnose z obema regionalnima velesilama. Ob tem pa je obsodil usmrtitev uglednega šiitskega klerika, ki so jo izvedli Savdski Arabci, saj se ni bojeval z orožjem, oster pa je bil tudi do iranskega odgovora, ko so v protestih v Teheranu zažgali savdskoarabsko veleposlaništvo. Putin je povedal, da vse skupaj zaostruje in zapleta begunsko krizo, vojno v Siriji in skupni boj proti terorizmu.

Putin se je dotaknil tudi spora s Turčijo, potem ko so turške sile sestrelile rusko letalo na sirski meji. Pri odnosu z Ankaro je spregovoril tudi o odnosu Rusije in Nata: "Turčija je del Nata. Ni bila napadena, zato ni razloga za zaščito Turčije. Naše težave z Ankaro nimajo nič opraviti s turškim članstvom v Natu. Turško vodstvo bi se moralo opravičiti za sestrelitev letala, kar je vojni zločin, namesto da je poklicala Natovo poveljstvo. Če Turčija deluje po svojih interesih v regiji, niti Nemčija niti Nato ne more podpirati države, kajne?"

Kar precej razlogov za sodelovanje z Natom
"Nismo zamrznili sodelovanja z Natom. Rusija bi rada znova sodelovala z Natom, za kar obstaja veliko razlogov in priložnosti. Toda tu je tako kot v resničnem življenju. Mora biti recipročno. Če nekdo ne želi sodelovati z nami, potem je v redu in ga bomo pustili pri miru," je dejal in glede spora s Turčijo dodal, da upa, da se napetost ne bo stopnjevala, toda če bosta ogrožena ruska varnost in interes, se bo Moskva upreti, česar se morajo vsi zavedati.

"Ne trudimo se odigrati vloge velesile. To je predrago in nepotrebno. Smo še vedno eno izmed vodilnih svetovnih gospodarstev. Kar pa se zadeva pojma regionalna moč, bi dejal, da si poglejmo zemljevid. Na zahodu je naša soseda Evropa, na vzhodu Japonska in Kitajska, z Aljasko pa so naše sosede tudi ZDA. Če želite znižati pomen Rusije po svetu, želite le povzdigniti vlogo svoje države, kar pa je napaka," je glede vloge in položaja Rusije še dodal Putin.