Za varnost bo skrbelo 40.000 pripadnikov varnostnih sil, ki bodo med igrami oblikovali 'jekleni obroč'. Foto: Reuters
Za varnost bo skrbelo 40.000 pripadnikov varnostnih sil, ki bodo med igrami oblikovali 'jekleni obroč'. Foto: Reuters
Soči
Igre v subtropskem podnebju bodo potekale med 7. in 23. februarjem. Foto: Reuters

V zahodnih medijih in med ruskimi opozicijskimi privrženci se je pojavilo več zgodb o tem, da je v času gradnje obsežne infrastrukture v Sočiju neznano kam poniknilo na milijone dolarjev, ki naj bi končali v žepih vplivnežev. Slišati je bilo tudi več podizvajalcev, ki so opozarjali, da so igre v Sočiju prepredene s korupcijo. A le malokdo je te obtožbe utemeljil s konkretnimi dokazi.

"Hvaležni mu bomo za vse informacije"
"Nismo opazili obsežnih primerov korupcije med pripravami za igre v Sočiju. Če ima kdo kakršno koli informacijo o tem, naj nam jo prosim izroči, veseli in hvaležni mu bomo. Pred nekaj leti so krajevni uradniki skušali kupiti in nato prodati zemljo, na kateri so zrasli olimpijski objekti. Sprožili smo preiskavo, odgovorne poslali pred sodišča in zdaj prestajajo kazni," je ruski predsednik dejal v pogovoru z ruskimi, kitajskimi in nekaterimi zahodnimi mediji.

Moskva je za pripravo iger namenila kar 50 milijard dolarjev, kar pomeni, da bodo to najdražje igre v olimpijski zgodovini. Putin si od iger obeta, da bo svet videl novo, sodobno Rusijo, a se mora pri tem kar naprej otepati obtožb Zahoda o kršenju človekovih pravic, posebej zaradi lani sprejete protigejevske zakonodaje, ki predpisuje kazni vsem, ki obveščajo mladoletne o pedofiliji in homoseksualnosti. Nekaj se je govorilo tudi o mogočem bojkotu iger, a ta ni uspel.

Znova branil protigejevski zakon
Nekaj zanimivih izjav je dal prav o svojem odnosu do homoseksualcev. Zagotovil je, da do njih ne goji nikakršnih predsodkov: "Osebno poznam nekaj ljudi, ki so homoseksualci. Imamo prijateljski odnos. Nikakor nimam predsodkov do njih," je dejal in znova vzel v bran sporno rusko protigejevsko propagando. Dodal je, da ruski geji v službi ali družbi niso tarča diskriminacije.

Putin je še izjavil, da se bo z veseljem srečal s člani ameriške olimpijske delegacije, v kateri je nekaj odkritih gejev. "Z veseljem bom sprejel predstavnike prav vsake države. Če se bo kdor koli želel z menoj srečati ali pogovoriti o čemer koli, za božjo voljo, s tem ne bom imel težav." Na štiri oči se bo srečal tudi z gejevskimi zvezdniki, kot je na primer britanski glasbenik Elton John, če se bo ta odločil za prihod v Rusijo. Dodal je: "Če želite izvedeti moje osebno stališče - ni mi mar za človekovo spolno usmeritev. Zaradi izjemnih dosežkov sem nagradil že nekaj pripadnikov gejevske skupnosti."

Soči je treba le še "spolirati"
Ruski predsednik je zagotovil, da so tri tedne pred slavnostnim odprtjem iger vsa prizorišča v gorah in Sočiju pripravljena, da pa mesto nujno potrebuje le še temeljito čiščenje. "Vse je narejeno, zdaj je treba le še pospraviti stvari - organizirati delovanje hotelov, umakniti gradbeno opremo in smeti, pomesti ... Pač opravki, ki jih naredi vsak gostitelj, preden pridejo gostje."

Nekateri svetovni voditelji so sicer že napovedali, da v Soči ne bodo prišli. Med njimi je tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je jasno dejal, da bodo v ameriški delegaciji tudi nekateri gejevski predstavniki, kot je na primer teniška legenda Billie Jean King.