Putin se bo srečal še z več kot desetimi latinskoameriškimi voditelji. Analitiki menijo, da skuša Putin poiskati zaveznike v Latinski Ameriki v času, ko so Rusijo osamile sankcije zaradi ukrajinske krize in so njeni odnosi z Zahodom najslabši od konca hladne vojne. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Putin se bo srečal še z več kot desetimi latinskoameriškimi voditelji. Analitiki menijo, da skuša Putin poiskati zaveznike v Latinski Ameriki v času, ko so Rusijo osamile sankcije zaradi ukrajinske krize in so njeni odnosi z Zahodom najslabši od konca hladne vojne. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vladimir Putin se je v Havani sešel tudi z očetom kubanske revolucije Fidelom Castrom. Foto: EPA

Kot je dejal predsednik moskovskega raziskovalnega središča PIR Vladimir Orlov, se Rusija po izbruhu najhujše krize v odnosih z Zahodom po koncu hladne vojne, ki sta jo spodbudila ukrajinska kriza in priključitev Krima Rusiji, znova obrača k svojim "naravnim partnerjem" v Latinski Ameriki.

"Rusija postaja najpomembnejša sila na svetu"
Tako se je Putin podal na šestdnevno turnejo po Latinski Ameriki, ki jo bo končal v Riu de Janeiru z ogledom finala svetovnega prvenstva v nogometu.

Pot je v petek začel na Kubi, kjer se je v Havani sešel z očetom kubanske revolucije Fidelom Castrom in njegovim bratom Raulom, ki vodi državo. Raul Castro je krepitev odnosov med tradicionalnima zaveznicama pozdravil in poudaril, da Rusija po letu 2000 znova postaja vse pomembnejša sila v svetu.

Kuba bo oproščena skoraj celotnega dolga
Rusija in Kuba sta ob Putinovem obisku podpisali tudi okoli deset pogodb, med drugim na področjih energetike, industrije in zdravja. Putin pa je ob tej priložnosti podpisal tudi dogovor s Kubo, ki ga je ta teden ratificirala duma in predvideva, da bo Rusija srednjeameriški državi odpisala za 32 milijard ameriških dolarjev dolga.

Kuba sicer Rusiji skupno dolguje okoli 35,2 milijarde dolarjev, polovico tega zneska pa predstavljajo obresti na posojila, najeta v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Rusiji bo morala vrniti le 3,2 milijarde dolarjev, za to pa ima deset let časa. Ta sredstva namerava Moskva porabiti za naložbe na Kubi.

Prvi obisk ruskega predsednika v Nikaragvi
Iz Havane je Putin odpotoval v Buenos Aires, vmes pa se je nenapovedano ustavil še v Managui, prestolnici Nikaragve. Tam ga je sprejel predsednik države Daniel Ortega, ki je poudaril, da gre za prvi obisk kakega ruskega predsednika v Nikaragvi. Ruski predsednik je poudaril, da lahko državi odnose še poglobita, predvsem na področju gospodarstva.

V Argentini je podpisal dogovor o sodelovanju na področju jedrske energije. Kot je povedal ruski minister za energijo Aleksander Novak, je ruski državni energetski velikan Rosatom pripravil finančno ugodno ponudbo za gradnjo dveh novih jedrskih elektrarn v Argentini.

Ogled finalne tekme v Braziliji
Putin bo v okviru šestdnevne turneje obiskal Argentino in Brazilijo, kjer si bo v Riu de Janeiru ogledal finale svetovnega prvenstva v nogometu. Cilj turneje je krepiti odnose z Latinsko Ameriko in preusmeriti zanimanja Rusije s Severne na Južno Ameriko.