Potres je prizadel območje na severnem robu Tibetantske planote. Foto: AP
Potres je prizadel območje na severnem robu Tibetantske planote. Foto: AP

Najmanj 113 življenj je potres terjal v provinci Gansu, od koder poročajo tudi o več kot 530 poškodovanih. V sosednji pokrajini Činghaj pa je umrlo 13 ljudi, 182 jih je bilo ranjenih, 20 pa jih je pogrešanih.

Kot poroča BBC gre za najhujši potres na Kitajskem v zadnjih 13 letih.

Poročajo tudi o veliki škodi na cestah in drugi infrastrukturi. Po navedbah kitajske državne televizije CCTV je poškodovanih več kot 155.000 zgradb. V več krajih je bila po potresu prekinjena oskrba z elektriko in vodo, ponekod so oskrbo z elektriko že uspeli znova vzpostaviti. Vodja reševalcev v Gansuju je obsežno škodo pripisal slabi gradnji hiš na tem območju.

Vlada v Pekingu je na pomoč lokalnim reševalcem poslala dodatne ekipe. Kitajski predsednik Ši Džinping je v izjavi pozval, da je treba storiti vse, da pomagajo poškodovanim in rešijo ljudi.

Oblasti so na prizadeto območje dostavile šotore za zasilna bivališča. Foto: AP
Oblasti so na prizadeto območje dostavile šotore za zasilna bivališča. Foto: AP

Fotografije v kitajskih medijih prikazujejo ljudi, ki so se ob tresenju tal zatekli na prosto, in reševalce, ki se prebijajo med ruševinami porušenih stavb. Ponekod so že postavili šotore za zasilno nastanitev.

Mraz največja ovira

Na prizadetem območju sicer vladajo zelo nizke temperature, ki se gibljejo okrog deset stopinj pod ničlo. Po besedah kitajskih reševalcev je zaradi mraza na voljo veliko manj časa, da bi našli preživele.

Čeprav je 72 ur po potresu najverjetnejši čas za reševanje preživelih, bo ta čas skrajšan zaradi ostrega vremena, pri čemer so ujete žrtve izpostavljene večjemu tveganju, so zapisali.

Nizke temperature so po večini Kitajske, saj val mraza, ki je državo zajel prejšnji teden, še vedno vztraja.

Reševalci hitijo z iskanjem preživelih. Foto: EPA
Reševalci hitijo z iskanjem preživelih. Foto: EPA

Kitajske oblasti so moč potresa izmerile pri 6,2, medtem ko je ameriški geološki inštitut USGS nameril jakost 5,9, in sicer na globini deset kilometrov. Po navedbah lokalnih oblasti je območje streslo še vsaj deset popotresnih sunkov, v prihodnjih dneh bi se lahko zvrstilo še več.

Pozneje so potres z močjo 5,2 zaznali tudi v pokrajini Sinkiang še dlje na severozahodu države.

Kitajska leži na stičišču več tektonskih plošč in je močno nagnjena k potresom. Septembra lani je v potresu z močjo 6,6 v pokrajini Sečuan na jugozahodu države umrlo več kot 60 ljudi, pred tem pa je leta 2008 v isti pokrajini potres z močjo 7,9 zahteval več kot 80.000 življenj. Pokrajino Gansu je izjemno hud potres prizadel leta 1920, ko je umrlo več kot 200.000 ljudi.