Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je predtem dejal, da izključitev Rusije, ki si je prejšnji teden priključila Krim, ne bi bila
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je predtem dejal, da izključitev Rusije, ki si je prejšnji teden priključila Krim, ne bi bila "nobena tragedija". "Če naši zahodni partnerji menijo, da je ta format preživet, naj bo tako," je poudaril Lavrov, ki se je ob robu jedrskega vrha sešel z ukrajinskim kolegom Andrijem Deščico. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"G8 je neformalni klub, za katerega nihče ne potrebuje članske izkaznice, zato nihče ne more biti izključen. Če naši zahodni partnerji menijo, da se je tovrsten format izpel, naj bo tako. Mi se ga ne bomo oprijemali," je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Nadaljeval je, da so mnogi mnenja, da je G8 izpolnil svoj namen in da obstajajo drugi mednarodni dogodki, kot je vrh G20, kjer se lahko pogovarjajo o pomembnih svetovnih dogodkih.
"Obstajajo drugi formati, na katerih lahko razpravljamo o mnogih vprašanjih, kot je Varnosti svet Združenih narodov, Kvartet za Bližnji vzhod (op. a. ZDA, Rusija, EU in OZN) ter P5 + 1, ki se ukvarja z iranskim jedrskim vprašanjem," je dejal Lavrov novinarjem na novinarski konferenci.

Odzval se je tudi na odločitev Avstralije, da na naslednji vrh G20, ki ga bo gostila novembra letos v Brisbanu, nanj ne bo povabila Rusije. "G20 ni ustanovila Avstralija, ki je predlagala, da na naslednji vrh ne bi povabila Rusije. Skupino smo oblikovali vsi skupaj," je bil jasen Lavrov.

Rusijo podprle države BRICS-a
Sedmerica najvplivnejših držav na svetu je Rusijo začasno izključila iz skupine G8 zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krim k Ruski federaciji. Voditelji so se tudi dogovorili, da bodo proti Rusiji uvedli nove sankcije, tudi gospodarske, če se bodo poslabšale razmere v Ukrajini.

V nasprotju z državami, ki so Rusijo začasno izključile iz skupine G8, so Rusiji izrazile podporo države BRICS-a (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska, Južnoafriška republika). Ob nedavnem jedrskem vrhu so zapisali skupno izjavo, v kateri so izrazili skrb nad odločitvijo Avstralije, da na vrh ne bo povabila ruskega predsednika Vladimirja Putina.