Trump je ukazal oviranje preiskave, ki jo zoper njega vodijo demokrati. Foto: Reuters
Trump je ukazal oviranje preiskave, ki jo zoper njega vodijo demokrati. Foto: Reuters

Glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone je v pismu na osmih straneh zapisal, da preiskava nima legitimne ustavne osnove, ni poštena in nima osnovne procesne zaščite.

Bela hiša doslej ni našla učinkovite strategije za boj proti demokratom, kot kaže, pa zdaj skuša s popolno zavrnitvijo sodelovanja. Noben uslužbenec vlade več ne bo dobil dovoljenja za nastop pred kongresnimi zasliševalci, vlada pa kongresnim preiskovalcem ne bo izročila nobenih dokumentov več.

Po mnenju neodvisnih ameriških pravnikov je to za lase privlečen argument, saj ima predstavniški dom kongresa po ustavi vso pravico, da vodi preiskavo pred ustavno obtožbo.

Ustava daje predstavniškemu domu pooblastila za preiskavo in obtožnico, senatu pa za sojenje predsedniku na podlagi obtožnice. Republikanci medtem zahtevajo, naj predstavniški dom kongresa najprej glasuje o sprožitvi ustavne obtožbe in šele nato vodi preiskavo.

Demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je na pismo Cipolloneja odgovorila, da ima predstavniški dom vso pravico, da vodi preiskavo pred formalnim glasovanjem o impeachmentu. "Gospod predsednik, nisi nad zakonom in boš odgovarjal," je sporočila Trumpu.

Demokratski predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti Adam Schiff pa je tvitnil, da Trumpovo zavračanje sodelovanja s preiskavo kaže na to, da misli, da je nad zakonom, vendar pa ustava pravi drugače.

Bela hiša zavrnila sodelovanje s kongresom

Preprečili zaslišanje veleposlanika pri EU-ju

Kongresni demokrati so preiskavo pred ustavno obtožbo za odstavitev predsednika uvedli, potem ko je prišla na dan prijava žvižgača, da je Trump predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega prosil za preiskavo sina svojega tekmeca, enega od demokratskih kandidatov za predsedniško nominacijo Josepha Bidna, pri čemer je namignil, da je preiskava pogoj za za sprostitev ameriške vojaške pomoči Ukrajini.

Trump je v torek preprečil zaslišanje veleposlanika pri EU-ju Gordona Sondlanda, ki pozna podrobnosti glede pritiska na Ukrajino za preiskavo Hunterja Bidna, ki je bil član uprave ukrajinskega energetskega podjetja Burisma v času, ko je bil njegov oče ameriški podpredsednik. Trump in njegovi podporniki pravijo, da je Joe Biden uporabil moč svojega položaja, da je Ukrajino prisilil v opustitev preiskave suma korupcije v podjetju, ki bi lahko vpletla njegovega sina.

Sondlandov odvetnik je dobil ukaz, da Sondland ne sme pričati v kongresu. Schiff je dejal, da so s tem dobili še en dokaz za Trumpovo oviranje kongresne preiskave in nesodelovanje zunanjega ministra Mika Pompea, kar da bo le utrdilo gradivo za obtožnico. Sondland je potem dobil uradni poziv na zaslišanje, o sporu pa bodo morala odločati sodišča.

Trump je svojo odvetniško ekipo medtem okrepil z nekdanjim republikanskim kongresnikom Treyjem Gowdyjem, enim glavnih zasliševalcev nekdanje zunanje ministrice ZDA Hillary Clinton glede terorističnega napada na ameriški konzulat v Bengaziju leta 2012, v katerem je bil ubit ameriški veleposlanik v Libiji.