Bela hiša. Foto: Reuters
Bela hiša. Foto: Reuters

Za administracijo predsednika Joeja Bidna, ki je podnebje od samega začetka postavljala v ospredje svojega programa, so podnebne spremembe največja grožnja ameriški nacionalni varnosti in uveljavljanju zunanjepolitičnih interesov, je za Radio Slovenija poročal Andrej Stopar.

Ameriški obveščevalci predvidevajo, da bodo podnebne spremembe stopnjevale grožnje nacionalni varnosti, a da se temu ne bo mogla izogniti nobena država. Obrambno ministrstvo podnebne pomisleke vključuje v vse ključne dokumente, tudi v nacionalno obrambno strategijo.

Ministrstvo za domovinsko varnost je oblikovalo poseben strateški okvirni program odzivanja na podnebne spremembe znotraj države, Svet za nacionalno varnost pa je pripravil poročilo o vplivu podnebja na migracijske procese, saj je prav to vse pogostejši razlog, da ljudje zapuščajo svoje domove. Vse to bo ameriško izhodišče na ZN-ovi Konferenci o podnebnih spremembah v Glasgowu, kamor bo konec meseca odpotovala močna delegacija iz ZDA.

"Joe Biden bo v Glasgowu obljubil svetu, da bodo ZDA do leta 2030 zmanjšale izpuste toplogrednih plinov za 50 odstotkov. Predstavniški dom kongresa je – spet – opravil svoje delo. Zdaj je na potezi senat, ki mora sprejeti podnebni sveženj, na katerega se bo lahko oprl Biden, ko bo svetu dokazoval, da smo vodilni, ne pa, da zaostajamo, saj zmernosti ni mogoče pridigati z barskega stola. Ne morete svetu govoriti, kaj naj počne, če tega ne storimo tudi doma," je dejal demokratski senator iz Massachusettsa Ed Markey.

Prav lahko pa se zgodi, da ZDA ne bodo pometle pred domačim pragom. Že tako razgreta pogajanja o proračunski poravnavi se stopnjujejo, nejasna je usoda infrastrukturnih svežnjev. Večji sveženj, kjer so tudi podnebni projekti in ki vlaga v t. i. človeško infrastrukturo, je že precej okleščen. Republikanci mu zagrizeno nasprotujejo, z njimi pa velik del ameriške javnosti, čeprav javnomnenjske raziskave kažejo, da le 10 odstotkov Američanov ve, za kaj sploh v predlogu gre.

Demokratska stranka bo morala zagotoviti popolno strankarsko disciplino, kar pomeni, da bodo morali prepričati tudi senatorja Joeja Manchina, na katerega pritiska fosilni – premogovniški – lobi iz rodne Zahodne Virginije. Sicer bo moral predsednik Biden na Škotskem svetovni javnosti razlagati, da integracija podnebne tematike v vse ključne ameriške strategije nima finančne osnove.