Steve Bannon je bil Trumpov strateg Bele hiše do leta 2017. Foto: EPA
Steve Bannon je bil Trumpov strateg Bele hiše do leta 2017. Foto: EPA

Bannona je obtožil odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa, ki preiskuje napad Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja letos.

Trump želi ovirati delo preiskovalnega odbora in je svoje ljudi pozval, naj ne odgovarjajo na vprašanja in ne izročajo dokumentov. Vložil je tudi tožbo proti odločitvi svojega naslednika Joeja Bidna, da mu odvzame imuniteto, in proti nacionalnim arhivom, naj odboru ne predajo zahtevanih dokumentov o napadu na kongres.

Predsednik odbora, demokrat Bennie Thompson iz Misisipija, je dejal, da se je Bannon očitno pripravljen žrtvovati za prikrivanje dejstev o 6. januarju in za zvestobo Trumpu, a da je obtožba o zaničevanju kongresa jasno sporočilo vsem drugim, da jih ne bodo odvrnili od njihove naloge.

O obtožbi mora zdaj glasovati celoten predstavniški dom kongresa, kar naj bi bilo na sporedu v četrtek. Primer gre potem do ministrstva za pravosodje, ki se bo moralo odločiti, ali bo sprožilo kazenski pregon in aretiralo Bannona.

Obtožba o zaničevanju kongresa med drugim zavrača Trumpove poskuse uveljavljanja imunitete zase in za člane nekdanje vlade z ugotovitvijo, da Bannona med napadom na kongres ni bilo v vladi, saj ga je Trump leta 2017 odpustil s položaja političnega stratega Bele hiše.

Republikanska kongresnica iz Wyominga Liz Cheney je dejala, da Trumpovi in Bannonovi poskusi oviranja preiskave razkrivajo, da je bil Trump osebno vpleten v načrtovanje in izvedbo napada 6. januarja, in da bo odbor temu prišel do dna.

Bannon je 5. januarja izjavil, da bo 6. januarja v Washingtonu "izbruhnil cel hudič", s Trumpom pa sta komunicirala pred napadom in pozneje.

Trump je 6. januarja svoje privržence poslal nad kongres, kjer so hoteli preprečiti formalno potrditev Bidnove zmage na predsedniških volitvah lani novembra. V vdoru je umrlo več ljudi, kongresniki so bežali pred protestniki, več policistov pa je bilo ranjenih.