Nasilje policistov je posnelo več kamer. Foto: EPA
Nasilje policistov je posnelo več kamer. Foto: EPA

Videoposnetki s telesnih kamer policistov, ki prikazujejo aretacijo 7. januarja, so polni nasilnih prizorov. Na njih je videti, kako pet policistov preganja in pretepa 29-letnega Nicholsa, na koncu pa ga pustijo, da poškodovan obleži na cesti ob avtomobilu. Nichols je umrl tri dni pozneje, 10. januarja.

Policija v Memphisu je objavila štiri posnetke v skupnem trajanju več kot eno uro, poroča BBC.

Policisti so se nad Nicholsom znesli, potem ko so ga ustavili zaradi domnevno neprevidne vožnje, ki sicer ni bila potrjena. Prvi posnetek kaže, kako policist vleče Nicholsa iz vozila in nanj vpije, naj se uleže na tla.

Protestniki zahtevajo konec
Protestniki zahtevajo konec "policijskega terorja". Foto: EPA

Policisti so uporabili brce, solzivec, palico, paralizator

"Nič nisem storil," odgovarja Nichols. Eden od policistov mu spet ukaže, naj se uleže na tla, drugi že predlaga, naj ga ustreli z električnim paralizatorjem. Eden od policistov nato zavpije: "Daj roke za hrbet, preden te zlomim (kletvica)."

Nichols je policistom dejal, da želi le priti domov. Nato eden od policistov vanj ustreli s paralizatorjem, a Nicholsu uspe vstati in steči stran.

Posnetek bližnje nadzorne kamere kaže, kako policisti pretepajo Nicholsa, potem ko so ga ujeli v stanovanjski soseski. Dva sta ga držala na tleh, preostali so ga brcali in udarjali, tudi s palico.

Nato je minilo 20 minut, preden je prišlo reševalno vozilo.

Tretji in četrti videoposnetek kažeta napad, kot so ga posnele kamere, ki jih imajo na sebi policisti. Na njih Nichols leži na tleh, policisti mu špricajo solzivec v obraz in ga pretepajo, on pa vzklika: "Mama!"

Na enem od posnetkov se policisti pogovarjajo o incidentu, medtem ko Nichols leži naslonjen na avto. Nekateri so dejali, da jih je Nichols skušal udariti ali da je posegel po njihovi pištoli, a tega objavljeni posnetki ne potrjujejo.

Nicholsova mati RowVaughn Wells je dejala, da so policisti njenega sina "umorili" le 70 metrov od doma.

Odpuščeni in obtoženi umora

Pet policistov, ki je Nicholsa pretepalo, Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr, Emmitt Martin III in Justin Smith, je bilo prejšnji teden odpuščenih.

Vsi so bili prijeti in so med drugim obtoženi umora druge stopnje, napada, ugrabitve. Grozijo jim dolgoletne zaporne kazni. Štirje so plačali varščino in bili v petek izpuščeni iz pripora.

Sorodna novica "Pozivi k ukinitvi policije so del razprave o splošnem preoblikovanju sistema"

Poleg njih pa jih je okrog stalo še več, ki niso storili nič, in po besedah šefice policije Memphisa CJ Davis proti njim še poteka preiskava.

Odvetniki Nicholsove družine so napad nanj primerjali z zloglasnim policijskim pretepom losangeleškega temnopoltega voznika Rodneyja Kinga leta 1991, zaradi česar so izbruhnili krvavi nemiri.

Mesta po ZDA so se sinoči pripravljala na velike demonstracije. Protesti so bili v petek zvečer načrtovani v Bostonu, Chicagu, Detroitu, New Yorku in Portlandu v Oregonu.

"Nočem, da bi zažgali naše mesto in razdejali ulice, saj moj sin ni za to," je v četrtek dejala Nicholsova mati.

Predsednik ZDA Joe Biden je v petek v Beli hiši dejal, da je zelo zaskrbljen zaradi morebitnega nasilja, in pozval, naj protesti ostanejo mirni. Biden je pozval kongres, naj sprejme zakon o pravičnosti pri policijskem delu, ki nosi ime po temnopoltem Georgeu Floydu. Floyda je leta 2020 v Minneapolisu ubil beli policist.

Izgredov za zdaj ni bilo. Protestniki so se v petek zbrali v več mestih, med drugim v Memphisu, kjer so zaprli most čez avtocesto 55, po katerem poteka promet čez reko Misisipi proti Arkansasu. V Washingtonu se je več deset protestnikov zbralo v parku Lafayette, nasproti Bele hiše in v bližini trga Black Lives Matter Plaza.

ZDA pretresa brutalen primer policijskega nasilja