Poplave po rohnenju orkana Idalia. Foto: Reuters
Poplave po rohnenju orkana Idalia. Foto: Reuters

"Izjemno nevaren orkan tretje kategorije Idalia je dosegel kopno v regiji Big Bend," je sporočil ameriški nacionalni center za orkane (NHC) in opozoril, da na tem območju divjajo vetrovi s hitrostjo okoli 215 kilometrov na uro, raven vode ob obali pa se hitro dviguje.

Po besedah guvernerja Rona DeSantisa je brez elektrike ostalo okoli 250.000 gospodinjstev, najbolj prizadeto pa je bilo okrožje Perry. Glavnina orkana je medtem na poti proti Georgii skorajda že zapustila Florido.

Oblasti na Floridi materialno škodo na najbolj prizadetih območjih še ocenjujejo. Na številnih območjih, tudi v mestu St. Petersburg, so morali ujete prebivalce reševati iz vode.

"Na tej točki ne tvegajte svojega življenja s tem, da storite kaj neumnega. Ta stvar je močna," je prebivalce pred orkan svaril DeSantis. Prebivalce 23 okrožij je pozval, naj čim prej zapustijo območje in najdejo zatočišče ter Idalio opisal kot najhujši orkan v zadnjem stoletju.

Predsednik ZDA Joe Biden je v ponedeljek razglasil izredne razmere za celotno Florido in obljubil podporo zveznih oblasti.

Odpovedanih 850 letov

Večina od 21 milijonov prebivalcev Floride in številni v sosednjih zveznih državah Georgia in Južna Karolina so prejeli opozorila. V vseh treh zveznih državah so bile razglašene izredne razmere.

Nacionalni center za orkane je objavil satelitsko sliko orkana Idalia. Foto: Reuters
Nacionalni center za orkane je objavil satelitsko sliko orkana Idalia. Foto: Reuters

Več kot 40 šolskih okrožij na Floridi je odpovedalo pouk, mednarodno letališče Tampa pa je že v torek ustavilo komercialne polete. Skupno so letalske družbe po ZDA zaradi orkana odpovedale okoli 850 letov, več sto letov je imelo zamude.

Mobiliziranih je bilo okoli 5500 pripadnikov nacionalne garde, v pripravljenosti je od 30.000 do 40.000 elektrodelavcev.

Idalia pred ZDA povzročala težave na Kubi

Čez noč se je Idalia, ki črpa moč iz toplih voda Mehiškega zaliva, okrepila v orkan četrte stopnje, vendar se je do jutra nekoliko umirila v tretjo stopnjo na petstopenjski lestvici, je sporočil Nacionalni center za orkane (NHC) v Miamiju.

Gre za četrti večji orkan, ki je prizadel Florido v zadnjih sedmih letih, po Irmi leta 2017, Michaelu leta 2018 in Ianu septembra lani, ki je dosegel celo peto stopnjo.

Idalia je že v ponedeljek zajela dele jugovzhodne Mehike, v torek pa dele Kube, kjer so evakuirali številne ljudi, več domovanj je bilo poškodovanih, v Havani je poplavljalo, brez elektrike pa je ostalo 200.000 ljudi.

Florido dosegel orkan Idalia