Podmornice Titan podjetja OceanGate se po navedbah ljudi, ki so jo v preteklosti že preizkusili, od znotraj ne da odpreti. Foto: Reuters
Podmornice Titan podjetja OceanGate se po navedbah ljudi, ki so jo v preteklosti že preizkusili, od znotraj ne da odpreti. Foto: Reuters

Reševalci iz več držav podmornico iščejo iz zraka, po morju in pod vodo. Ameriška obalna straža je potrdila, da je kanadsko letalo P-3 "na območju iskanja zaznalo podvodne zvoke". Iskalno akcijo so usmerili na območje, kjer naj bi po poročanju ameriških medijev zaslišali zvoke "topih udarcev", vendar je iskanje za zdaj "dalo negativne rezultate", poroča BBC.

Na podmornici, s katero so si nameravali ogledati potopljene razbitine slavne čezoceanske potniške ladje Titanik, je ujetih pet ljudi. Med njimi so direktor podjetja OceanGate Stockton Rush, britanski milijarder Hamish Harding, pakistanski poslovnež Šahzada Davud in njegov sin Suleman, ki sta člana ene najbogatejših družin v Pakistanu, ter francoski raziskovalec Paul-Henry Nargeolet.

Potop in ogled razbitin Titanika sicer po podatkih na spletni strani OceanGate stane 250.000 dolarjev.

Stik s podmornico so izgubili v nedeljo, približno uro in 45 minut po začetku dvournega potopa z obale Nove Fundlandije do razbitin Titanika. Glede na zadnje podatke imajo ljudje na podmornici še za približno 30 ur zalog kisika.

Ameriška obalna straža je ponoči sporočila, da preiskujejo območje v velikosti približno 20.000 kvadratnih kilometrov. Sodeluje tudi francosko plovilo Atalante francoskega oceanografskega inštituta (IFREMER), opremljeno z globokomorskim podvodnim robotom.

Razbitine Titanika, ki se je potopil leta 1912, ko je na svoji prvi poti čez Atlantski ocean zadel ledeno goro, ležijo na globini približno 3800 metrov pod gladino, približno 650 kilometrov od obale Nove Fundlandije.

Izgubljena podmornica Titan v boju s časom
Pri iskanju podmornice zaznali podvodne zvoke