V Teksasu so pred dnevi praznovali juneteenth, s katerim se spominjajo konca suženjstva. Foto: Reuters
V Teksasu so pred dnevi praznovali juneteenth, s katerim se spominjajo konca suženjstva. Foto: Reuters

Pretekli konec tedna sta bila na celini ostran Atlantika praznik v spomin na končanje suženjstva Afroameričanov oziroma tako imenovani juneteenth in konvencija Republikanske stranke Teksasa. Dogodka, ki zagovarjata popolnoma različne vrednote, so aktualne politične razmere povezale v še en ameriški paradoks.

19. junija 1865 je Gordon Granger, general v državljanski vojni zmagovite zvezne armade, v teksaškem pristanišču Galveston tamkajšnjim sužnjem povedal, da so svobodni. Joe Biden je kot zvezni praznik juneteenth razglasil lani, ko so ga prvič praznovali povsod po ZDA.

Isti konec tedna so se v Houstonu na konvenciji zbrali teksaški republikanci, izglasovali novo strankino platformo, z njo in nekaj resolucijami pa začrtali vsebinske smernice stranke, ki ji na novembrskih volitvah kaže še bolje, kot ji v pretežno republikanskem Teksasu že tako.

Teksaški republikanci se zavzemajo za referendum o izstopu Teksasa iz ZDA, za odpravo zakona o volilni pravici iz leta 1965 – dela enega najpomembnejši zakonskih svežnjev v ameriški zgodovini, ki je uradno prepovedal segregacijo –, odpravil neenakopravnost temnopoltih volivcev. Moti jih tudi enakopravnost različnih spolnih usmeritev.

Zavračajo izide predsedniških volitev

Izžvižgali so svojega zveznega senatorja Johna Cornyna, ki z republikanske strani v Washingtonu vodi usklajevanje zakona, ki naj bi v zelo osnovnih potezah vendarle omejil pravico do nošenja orožja. Po napovedih naj bi zakon ugledal luč sveta celo ta teden. Sprejeli pa so tudi posebno resolucijo, s katero zavračajo izide predsedniških volitev leta 2020, na katerih naj bi dejansko zmagal Donald Trump.

Danes bo kongresni preiskovalni odbor javno predstavil nov sveženj dokazov o kapitolski vstaji, in sicer o Trumpovih pritiskih na državne uradnike, naj spremenijo izid volitev. A ameriška desnica dokazom ne verjame. In če se vprašamo, zakaj je tako uspešna – in to marsikje, ne le v ZDA – je odgovor: ker ima jasen načrt, medtem ko drugi cilje šele opredeljujejo. Zato je že dva koraka naprej, na stopnji izpeljave.