Ukrajina se pripravlja na vojno

Kot tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova povzemajo tuje tiskovne agencije, sta vodja separatistične proruske republike Doneck Denis Pušilin in vodja republike Lugansk Leonid Pasečnik ruskega predsednika Vladimirja Putina prosila za "pomoč pri zavračanju agresije ukrajinske vojske".

Putin je pred tem povedal, da bi Rusija vojaško posredovala, če bi jo obe republiki za to zaprosili. Ta prošnja bi tako lahko bila povod za uradni ruski vojaški poseg na vzhodu Ukrajine, za kar je Putin dobil tudi formalno odobritev ruskega parlamenta. Rusija ima po besedah separatistov pravico, da vstopi na ozemlje obeh regij v skladu s sporazumom o prijateljstvu, sodelovanju in medsebojni pomoči med Rusijo in Doneckom ter Luganskom.

Ukrajina razglasila izredne razmere, ZDA napovedujejo invazijo v roku 48 ur

Satelitski posnetek ameriškega podjetja Maxar Technologies, ki naj bi prikazoval vozila na letališču v Belorusiji blizu meje z Ukrajino. Foto: EPA
Satelitski posnetek ameriškega podjetja Maxar Technologies, ki naj bi prikazoval vozila na letališču v Belorusiji blizu meje z Ukrajino. Foto: EPA

Ukrajinski parlament je razglasil izredne razmere, ki bodo začele veljati 24. februarja za 30 dni. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izdal poziv k mobilizaciji rezervistov.

Poslanci vrhovne rade v Kijevu so potrdili današnji odlok ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, na osnovi katerega bodo od polnoči po vsej državi – z izjemo samooklicanih republik Lugansk in Doneck, ki sta že vse od leta 2014 pod posebnim režimom – v veljavi izredne razmere. Poslanci so imeli za potrditev odloka sicer na voljo 48 ur, a so pričakovano pohiteli.

Ukrajina je medtem začela mobilizacijo rezervistov, starih med 18 in 60 let. Vsak, ki se na poziv ne bo odzval ali za to ne bo imel ustreznega razloga, mu grozi kazen. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek izključil možnost splošne mobilizacije v državi, vse državljane pa pozval, naj kar najhitreje zapustijo Rusijo.

Več ameriških obveščevalcev pa je za Newsweek razkrilo, da je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna Zelenskega obvestila, da naj bi Rusija izvedla invazijo v prihodnjih 48 urah.

Več evropskih držav se pripravlja ne sprejem beguncev

Sorodna novica Evropske države v pripravljenosti na morebiten prihod beguncev iz Ukrajine

ZDA so danes Generalni skupščini Združenih narodov sporočile, da bi lahko bilo v primeru ruske invazije na Ukrajino prisiljeno domove zapustiti skoraj pet milijonov ljudi. Na morebitni prihod beguncev iz Ukrajine zaradi ruske invazije se že pripravlja več evropskih držav, predvsem tiste, ki mejijo na to z naravnimi viri bogato žitnico nekdanje Sovjetske zveze.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa sta danes na zasedanju Generalne skupščine ZN-a o razmerah v Ukrajini opozorila, da bi imela ruska invazija v celoti uničujoče svetovne posledice.

Odpovedano srečanje

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je dejal, da je za četrtek napovedano srečanje z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom v Ženevi odpovedano zaradi ruske agresije na Ukrajino. Blinken je dejal, da je Rusija popolnoma zavrnila diplomacijo, ko je sprožila invazijo, in v tem trenutku srečanje z Lavrovom nima nobenega smisla.

Putin: O interesih Rusije se ne bomo pogajali

Rusija je še vedno pripravljena na iskanje "diplomatskih rešitev" glede Ukrajine, je dejal ruski predsednik Vladimir Putin, ki pa je poudaril, da se o interesih Rusije in varnosti njenih državljanov ne bodo pogajali. 800.000 prebivalcev samooklicanih republik Doneck in Lugansk ima sicer rusko državljanstvo.

"Naša država je vedno odprta za neposreden in iskren dialog, za iskanje diplomatskih rešitev najzahtevnejših vprašanj," je dejal v videonagovoru ob dnevu branitelja domovine, ki je v Rusiji državni praznik.

Trasa Severnega toka 2. Foto: MMC RTV SLO
Trasa Severnega toka 2. Foto: MMC RTV SLO

ZDA s sankcijami nad upravljavca Severnega toka 2

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da se bodo ZDA pridružile Nemčiji in uvedle sankcije proti upravljavski družbi ruskega plinovoda Severni tok 2. "Svoji administraciji sem naročil uvedbo sankcij proti upravljavcu Severnega toka 2 in njegovim vodilnim uslužbencem," je pisno sporočil Biden.

"Nobenega dvoma ne bi smelo biti – sankcije bodo deležne ostrega odziva, ne nujno simetričnega, vendar dobro preračunanega in bolečega za ameriško stran," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

EU sprejel prvi sveženj sankcij proti Rusiji

Prvi sveženj sankcij proti Rusiji pa je sprejel EU, in sicer kot odziv na "rusko priznanje ukrajinskih območij Donecka in Luganska, ki nista pod nadzorom vlade, ter napotitve vojaških sil v to regijo". Gre za tri vrste ukrepov: sankcije v obliki zamrznitve premoženja in prepovedi potovanja za posameznike ter podjetja in banke, vpletene v priznanje, omejitev gospodarskih odnosov s separatističnimi območji Luganska in Donecka ter omejitev dostopa ruskih oblasti in centralne banke do evropskih finančnih trgov.