Foto: Reuters
Foto: Reuters

Močna torkova neurja so v treh urah na mesto Petropolis nanesla 258 milimetrov dežja, kar je skoraj enako količini vseh padavin v prejšnjem mesecu. V zemeljskih plazovih in poplavah je umrlo najmanj 38 ljudi, trupla žrtev zadnjega obilnega deževja pa so našli po tem, ko se je gladina vode v središču mesta znižala.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Petropolis je bil poplavljen na več predelih, pri tem je odnašalo avtomobile. Oblasti so v mestu s 300.000 prebivalci razglasile izredne razmere. Več zemeljskih plazov je poškodovalo približno 80 hiš, okoli 300 ljudi pa je trenutno nastanjenih v zavetiščih, večinoma v šolah.

Na izredne razmere se je odzvalo več kot 180 gasilcev in drugih reševalcev. Prav tako pa so oblasti poslale 400 vojakov, da bi okrepili reševalne ekipe, ki z vozili s štirikolesnim pogonom, reševalnimi čolni in ducatom letal še iščejo žrtve.

Guverner zvezne države Rio de Janeiro Claudio Castro je že obiskal hribovit kraj v zaledju Ria de Janeira, kjer prevladujejo nemški priseljenci, da bi določili ustrezne ukrepe lokalnih oblasti.

Tudi v Minas Geraisu več žrtev

V zadnjih tednih je v sosednji brazilski zvezni državi Minas Gerais zaradi plazov in poplav umrlo najmanj deset ljudi. Zgodila se je tudi tragedija, ko je na jezeru Furnas na turistično ladjo padla skala, pri čemer je umrlo deset ljudi. Ni še znano, ali je močan dež prispeval k razrahljanju velikega dela skale.

V zvezni državi Bahia, ki na severovzhodu meji na Minas Gerais, so pred tem doživeli najhujše poplave v več kot 30 letih. V neurju v hribovitem predelu Ria de Janeira je leta 2011 umrlo več kot 900 ljudi. To velja za najhujšo nevihto v zgodovini države, ki je še posebej prizadela prav Petropolis.

Strokovnjaki trdijo, da so se deževne sezone povečale zaradi cikličnega ohlajanja Tihega oceana in vpliva podnebnih sprememb. Globalno segrevanje povečuje nevarnost in intenzivnost poplav zaradi izrednih padavin, saj toplejše ozračje zadržuje več vode.