Foto: AP
Foto: AP

72-letna Wendy Sherman, sicer namestnica ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna, je vzdevek "srebrna lisica" dobila zaradi svojih kratko pristriženih belih las in pretkanega pogajalskega sloga.

Diplomatka se v zadnjih dneh sestaja z ruskimi predstavniki, tema pogovora je Ukrajina, na kocki pa je veliko. Ruski predsednik Vladimir Putin je na rusko-ukrajinsko mejo poslal okoli 100.000 ruskih vojakov, kar je močno vznemirilo Zahod, ki svari pred ruskim vdorom v Ukrajino, medtem ko Moskva zagotavlja, da to ni v njenem načrtu.

Ameriške oblasti upajo, da lahko s pogajanji z Rusi umirijo žogico, pri čemer upajo na Shermanovo, ki v Washingtonu slovi po svoji neomajnosti, neustrašnosti in ostrini. Tako je pod predsednikom Billom Clintonom skušala doseči dogovor s Severno Korejo glede razvijanja jedrskega orožja, leta 2011 pa je pod predsednikom Barackom Obamo vodila jedrska pogajanja z Iranom, ki so nazadnje leta 2015 privedla do podpisa zgodovinskega sporazuma (od tega je nato Obamov naslednik Donald Trump sicer odstopil).

Hitra in "intenzivna"

V Bidnovi administraciji opravlja naloge namestnice državnega sekretarja. Foto: AP
V Bidnovi administraciji opravlja naloge namestnice državnega sekretarja. Foto: AP

Wendy Sherman je takrat spregovorila za medije o tem, kako to, da je ženska, zanjo v pogajalski sobi ni nobena ovira, čeprava ima Iran stroga pravila glede interakcij med moškimi in ženskami. "Ko sem sedela nasproti Irancev, sem predstavljala ZDA in morda kot ženska lahko rečem določene stvari, ki ne izpadejo tako ostro, ko pa zaostrim retoriko ali ko se spustim z verige, to naredi velik vtis, ker ni pričakovano," je povedala za BBC.

Njen vzdevek so ji nadeli prav Iranci, ki so jo začeli klicati "lisica" zaradi njenega zvitega pristopa v pogajanjih. Njeni kolegi v State Departmentu so vzdevek povzeli, med pogajanji pa nosili majice z napisom "Srebrna lisica".

Kot pravijo, spremljajo mednarodna pogajanja svoje izkušene kolegice z obilico spoštovanja in tudi s kančkom strahu. "Hitra je, njen um deluje hitro. In zelo intenzivna je," pravi James Jeffrey, nekdanji ameriški veleposlanik v Turčiji, ki je Shermanovo opazoval vrsto let pri njenem diplomatskem delu.

Začela kot socialna delavka

Svoje diplomatske veščine je razvila na neobičajen način: po študiju socialnega dela na univerzi v Marylandu je pomagala otrokom v Baltimoru, ki so potrebovali rejniško oskrbo. V 80. letih je delala kot socialna delavka, a jo je nemoč, ko je šlo za zlorabljene otroke, tako frustrirala, da je presedlala v lokalno organizacijo, da bi tako lažje spremenila sistem.

Wendy Sherman ob prihodu v Bruselj. Foto: AP
Wendy Sherman ob prihodu v Bruselj. Foto: AP

Najeli so jo za direktorico marylandskega urada za socialo otrok in naglo je pridobila sloves politične operatorke. Nekaj let pozneje se je pridružila Clintonovi administraciji in postala prva ženska namestnica sekretarja za politične zadeve.

Po Severni Koreji in Iranu Shermanovo zdaj čaka morda še najtežji oreh. Analitiki pravijo, da so bila pogajanja z Rusi še posebej zahtevna. Diplomatka se je v ponedeljek v Ženevi pogovarjala s skupino, ki vključuje tudi namestnika ruskega zunanjega ministra Sergeja Rjabkova, danes se bo z Rusi pogovarjala v Bruslju v sklopu zasedanja zveze Nato, v četrtek pa se pogovori selijo na Dunaj.

Rusi imajo svoj seznam zahtev: ZDA morajo privoliti, da ne bodo širile sil Nata proti Vzhodu, želijo pa si tudi, da bi ZDA izključile možnost ukrajinskega vstopa v Nato. Za zdaj pogajanja kaj daleč niso prišla. "Bili smo odločni," je po pogovorih v Ženevi povedala Wendy Sherman, Rjabkov pa je dejal, da so bili njegovi pogovori z ameriško pogajalko "uporabni". "Pogovori so bili težki, dolgi, skrajno profesionalni, globoki, konkretni in brez poskusov vljudnostnih kozmetičnih glajenj ostrih robov."