Flynn je med drugim prejel pol milijona dolarjev za delo v korist Turčije. Foto: Reuters
Flynn je med drugim prejel pol milijona dolarjev za delo v korist Turčije. Foto: Reuters

Sodnik Sullivan se je odločil, da bo počakal na zagovore ali predstavitve neodvisnih skupin in pravnih strokovnjakov, ki nasprotujejo odločitvi pravosodnega ministrstva za odstop pregona človeka, ki je dvakrat priznal, da je lagal preiskovalcem Zveznega preiskovalnega urada (FBI). Pravosodni minister William Barr je sicer dejal, da ni pravne podlage za preiskavo Flynna.

Sullivanova odločitev pomeni, da lahko kaznovanje Flynna v pomanjkanju tožilcev pravosodnega ministrstva zahteva in utemelji kakšna interesna skupina in demokrati te priložnosti ne bodo zamudili, čeprav glede na ogorčenje po Barrovi odločitvi ne bi smelo zmanjkati niti neodvisnih pravnih strokovnjakov niti skupin.

Po drugi strani lahko Flynnu poleg njegovih odvetnikov tudi stopijo v bran različne skupine.

Flynna so ujeli med preiskavo domnevnega ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 na Trumpovi strani. Prisluškovali so ruskemu veleposlaniku v ZDA Sergeju Kisljaku in mimogrede ujeli njegov pogovor s Flynnom. Ta je Rusiji leta 2016 po volitvah, a pred Trumpovim prevzemom položaja, obljubljal, da bodo pod Trumpom odpravili sankcije, in pozival Moskvo, naj se ne odziva pretirano na ukrepe, ki jih uvaja vlada predsednika Baracka Obame.

Flynn je preiskovalcem med zaslišanjem lagal še najprej in najprej zanikal, da je govoril s Kisljakom, potem pa še o tem, kaj je govoril z njim. Laganje preiskovalcem je kaznivo dejanje, Flynn pa je tudi delal za Turčijo kot neprijavljen lobist, kar je prav tako kaznivo dejanje.

Flynn je po priznanju sodeloval v preiskavi in čakal na izrek kazni, Barr pa ga je ubranil, zaradi česar zdaj že okoli 2000 nekdanjih uslužbencev pravosodnega ministrstva poziva Barra k odstopu, preden naj bi storil še večjo škodo celotnemu ameriškemu pravosodnemu sistemu zaradi političnih uslug Trumpu.

Predsednik ZDA je zagnal kampanjo proti pregonu Flynna, ko je prišla na dan komunikacija agentov FBI-ja pred zaslišanjem nekdanjega generala, ki so dejali, da bodo od Flynna bodisi slišali resnico bodisi ga bodo ujeli na laži.