Nekdanji poveljnik ameriške vojske je prepričan, da so ameriški politiki krivi, da Irak nima stabilne in močne vlade. Foto: EPA
Nekdanji poveljnik ameriške vojske je prepričan, da so ameriški politiki krivi, da Irak nima stabilne in močne vlade. Foto: EPA
Sanchez kritično o Iraku

Upokojeni general je ameriške voditelje označil za nekompetentne in podkupljive in dejal, da bi, če bi spadali v vojsko, zaradi zanemarjanja dolžnosti odgovarjali pred vojaškim sodiščem. Ni dvoma, da ZDA preživljajo nočno moro, ki ji ni videti konca, je dodal Sanchez, ki je ameriške vojake vodil od sredine leta 2003 do sredine 2004.

Po njegovem mnenju ZDA le odlašajo s priznanjem poraza. Njegove kritične besede so ene najostrejših, kar jih je kdaj koli zoper ameriške oblasti izrekel tako visok vojaški funkcionar.

Zadržan odziv Bele hiše
Iz Bele hiše so v odzivu dejali, da je v Iraku potrebno še veliko dela, vendar je napredek viden. "Generalu Sanchezu smo hvaležni za njegovo službo domovini. Kot sta dejala general David Petraeus in veleposlanik v Iraku Ryan Crocker, bo potrebno še veliko dela, toda napredek je bil narejen in na to smo zdaj osredinjeni."

Ameriški predsednik George Bush je sicer v začetku leta v Irak poslal še dodatnih 30.000 vojakov; skupaj jih je tam zdaj več kot 160.000, ki naj bi pripomogli k umiritvi razmer. Po pritiskih javnosti zaradi razočaranja z napredkom v Iraku je Bush pred slabim mesecem dni na Petraeusov predlog oznanil umik 5.700 vojakov do letošnjega božiča. Petraeus je pred kongresnim odborom za obrambo in zunanje zadeve takrat zatrdil, da lahko število vojakov v Iraku do poletja 2008 brez ogrožanja varnosti zmanjšajo na 130.000.

K. T.

Sanchez kritično o Iraku