Trgovino naj bi odprli v prestolnici Rijad, alkohol pa bodo prodajali izključno nemuslimanskim diplomatom, ki so ga doslej morali uvažati z diplomatsko pošto.

Diplomati se bodo morali registrirati na mobilni aplikaciji, prodajo alkohola bi jim nato odobrilo zunanje ministrstvo, pri nakupih pa bodo morali upoštevati mesečne kvote. Vir, ki je seznanjen z načrtom, je še pojasnil, da naj bi se trgovina odprla v prihodnjih tednih, piše na spletni strani Reutersa.

Savdska vlada načrta za zdaj še ni potrdila, je pa danes sporočila, da oblasti uveljavljajo "nov okvir za boj proti nezakoniti trgovini z alkoholom, ki ga prejemajo diplomatska predstavništva", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Novi postopek se bo osredotočil na uvedbo kvote za alkohol, ki vstopa v kraljevino, in bo odpravil prejšnji postopek, ki je povzročil nenadzorovano izmenjavo takšnega blaga v kraljevini," je še dodala vlada.

Prohibicija je v Savdski Arabiji v veljavi od leta 1952. V skladu z zakonodajo kazni za uživanje ali posedovanje alkohola vključujejo globe, bičanje, zaporno kazen in izgon za tuje državljane.

Odobritev prodaje alkohola naj bi sicer bila del prizadevanj kronskega princa Mohameda bin Salmana, da bi konservativno muslimansko državo odprl za turizem. Je tudi del agende, znane pod imenom Vizija 2030, za vzpostavitev gospodarstva, ki ne bi temeljilo na nafti.