Stari podkancler Kogler (levo) in novi kancler Schallenberg v avstrijskem parlamentu. Foto: Reuters
Stari podkancler Kogler (levo) in novi kancler Schallenberg v avstrijskem parlamentu. Foto: Reuters

Ohranjena usmeritev novega kanclerja obsega področja migracij, trga dela, epidemijo covida-19 in proevropsko držo. "Evropa je še naprej naš osrednji referenčni okvir in za nas odločilni politični vzvod," je sporočil avstrijski kancler, ki tako kot Kurz prihaja iz avstrijske ljudske stranke (ÖVP).

Ob tem je napovedal, da bo ta četrtek obiskal Bruselj, kjer so načrtovani pogovori s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

"Če imam danes sporočilo za vas vse, potem je to, da je naša roka ponujena vsem," pa je povedal poslancem v parlamentu, tako koalicijskim Zelenim kot opoziciji.

V skoraj deset minut dolgi predstavitvi vladnih načrtov je Schallenberg po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal, da bo ekonomsko-socialna davčna reforma jedro dela avstrijske vlade. Napovedal je tudi več vlaganj v posodobitev šolstva, raziskovanja in digitalizacijo. Glede trga dela je dejal, da stavi na to, da morajo vsi, ki to lahko, tudi kaj prispevati. O migraciji in integraciji je kancler zatrdil, da bo "dosledno nadaljeval našo pot".

V govoru ni sicer niti z besedo omenil preiskave proti Kurzu niti ni predstavil nobenih načrtov za boj proti korupciji v državi.

Podkancler: "Pustimo pravosodju, da neodvisno preiskuje."

Pred poslanci je nastopil tudi podkancler in predsednik Zelenih Werner Kogler, ki je nastopil spravljivo do koalicijske ljudske stranke, hkrati pa ponovno vzel v bran avstrijsko pravosodje.

"Pustimo pravosodju, da dela, da neodvisno preiskuje," je spet pozval podkancler. Dodal je, da je dobro, da pravosodje ne dovoli, da bi vplivali nanj, in da je veljalo napačno razumevanje, da nekaterih ustanov ne bi smeli kritizirati. Članica Zelenih je tudi avstrijska pravosodna ministrica Alma Zadić.

Glede zamenjave na kanclerskem položaju je Kogler izrazil mnenje, da odločitev zagotovo ni bila lahka, a je bila sprejeta hitro in v interesu države. Predčasne parlamentarne volitve po njegovem mnenju ne bi bile dobra rešitev. Spomnil je, da je zdaj pomembno sprejetje proračuna.

Opozicija je na izredni seji ostro kritizirala odstopljenega Kurza in njegovega naslednika. Foto: Reuters
Opozicija je na izredni seji ostro kritizirala odstopljenega Kurza in njegovega naslednika. Foto: Reuters

Opozicija pozvala Kurza, naj neha vleči niti iz ozadja

Opozicija je v parlamentu kritizirala tako Schallenberga kot njegovega predhodnika Kurza. Prvak svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl meni, da si Schallenberg ne bi smel drzniti dajati lekcij parlamentu. Ocenil je, da je kancler že v svojem prvem govoru napovedal konec novega začetka.

Predsednica avstrijskih socialdemokratov (SPÖ) Pamela Rendi-Wagner je izjavila, da je novi kancler že prvi dan zapravil veliko zaupanja. Dodala je, da so spremembe v avstrijski vladi zgolj farsa, saj niti po njenih besedah še naprej vleče Kurz. Kanclerja je pozvala, naj preneha.

Tovrstno priporočilo je kanclerju dala tudi predsednica stranke Neos Beate Meinl-Reisinger.
"Vi se oklepate turkiznega sistema in z njim propadate, vendar vam ne bomo dovolili, da to storite tudi z državo," je dejala.

Novemu kanclerju je tudi izročila dokumente o preiskavi, da bi lahko proučil podrobnosti. Schallenberga jih je položil na tla poleg mize.

Novi zunanji minister na prvo pot v Sarajevo

V senci govora novega kanclerja je bil nastop novega zunanjega ministra Michaela Linharta, prav tako iz ljudske stranke, ki je na tem položaju nasledil Schallenberga.

Kot je dejal Linhart, je kot diplomat navajen, da se zavzema za Avstrijo. Obljubil je, da si bo na ministrskem položaju prizadeval za "povezljivost" pri jasnih vsebinskih stališčih. Zagotovil je, da si bo Avstrija v svetu še naprej prizadevala za mirno reševanje sporov, človekove pravice, močno čezatlantsko partnerstvo in proti vsem oblikam antisemitizma. Napovedal je tudi, da ga bo prva pot v tujino še ta teden vodila v Sarajevo.

Afera je odnesla Kurza s kanclerskega položaja. Foto: Reuters
Afera je odnesla Kurza s kanclerskega položaja. Foto: Reuters

Aretirali tudi raziskovalko javnega mnenja

V aferi, ki je s položaja avstrijskega kanclerja odnesla Sebastiana Kurza, so po navedbah časopisa Die Presse aretirali raziskovalko javnega mnenja Sabine Beinschab zaradi suma uničenja dokazov.

Tik pred hišnimi preiskavami prejšnji teden naj bi namreč izbrisala trdi disk svojega računalnika. Tožilstvo, pristojno za preiskavo korupcije, najnovejšega razvoja dogodkov ni želelo komentirati. Tudi odvetnica osumljene za zdaj ni bila dosegljiva, še poroča Die Presse.

Sum zlorabe proračunskega denarja za vplivanje na medije

V Avstriji je prejšnji teden izbruhnila afera zaradi suma uporabe proračunskega denarja in vpliva, da bi predhodnika Kurza na čelu Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Reinholda Mitterlehnerja predstavili v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP. Med letoma 2016 in 2018 naj bi ozek krog Kurzevih zaupnikov naročal javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP-ja kot druge javnomnenjske raziskave.

Med osumljenimi je tudi Kurz, ki vse očitke zavrača. Kljub temu se je v soboto odločil za odstop, na čelu vlade ga je nasledil Schallenberg.

Krog osumljenih v okviru afere je velik. Med drugim preiskujejo Kurzeve najožje zaupnike, med njimi proti nekdanjo ministrico za družino Sophie Karmasin in nekdanjega vodjo kabineta pri finančnem ministrstvu Thomasa Schmida. Sabini Beinschab, nekdanji asistentki Sophie Karmasin, sicer tudi očitajo, da je prirejala javnomnenjske raziskave, ki so jih nato objavljali v časopisu Österreich.

Schallenberg izzval burno razpravo v avstrijskem parlamentu