Svet
Martin Schulz
Prvak socialdemokratov Martin Schulz je sporočil, da se zaradi nesoglasij v stranki odpoveduje vstopu v novo vlado kanclerke Angele Merkel. Foto: Reuters/Pawel Kopczynski
Sigmar Gabriel
Zunanji minister in Schulzev predhodnik na čelu socialdemokratov Sigmar Gabriel je razočaran nad dogajanjem v stranki. Foto: EPA
VIDEO
Schulz se odpoveduje polo...

Dodaj v

Schulz se je odpovedal položaju nemškega zunanjega ministra

Člani stranke bodo glasovali o vstopu v veliko koalicijo
9. februar 2018 ob 15:13
Berlin - MMC RTV SLO, STA

Prvak nemških socialdemokratov (SPD) Martin Schulz je pisno sporočil, da se odpoveduje položaju zunanjega ministra, ki naj bi ga po v sredo doseženem koalicijskem dogovoru zasedel v novi vladi kanclerke Angele Merkel.

Napoved njegovega imenovanja za vodjo diplomacije je sprožila ostro razpravo znotraj stranke, ki kaže, da bi lahko prav zato članstvo socialdemokratov na prihajajočem glasovanju celo zavrnilo vstop SPD-ja v novo veliko koalicijo, je pojasnil Shulz, ki upa, da se bodo z njegovo današnjo odločitvijo "osebne razprave znotraj SPD-ja končale", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Nemški dnevnik Bild je pred tem poročal, da naj bi vodstvo SPD-ja postavilo Schulzu ultimat, da se mora položaju zunanjega ministra odpovedati do danes popoldne. Razlog za to naj bi bilo veliko nezadovoljstvo v članstvu SPD-ja, še posebej v deželi Severno Porenje-Vestfalija, kjer ima stranka največ članov.

Nezadovoljstvo s koalicijskim dogovorom o razdelitvi ministrstev je javno izrazil tudi predhodnik Martina Schulza na čelu socialdemokratov in odhajajoči zunanji minister Sigmar Gabriel. "Ostaja samo še obžalovanje tega, kako nespoštljivo se pri nas v SPD-ju obnašamo drug do drugega in kako malo šteje dana beseda," je v pogovoru za več nemških časnikov povedal očitno razočarani Gabriel, ki naj ga glede na koalicijski dogovor v novi vladi ne bi bilo. Gabriel je, sodeč po javnomnenjskih anketah, med Nemci eden najbolj priljubljenih politikov.

Konservativna unija CDU in CSU ter SPD so po maratonskih pogovorih v sredo zjutraj vendarle dosegle dogovor o oblikovanju skupne vlade pod vodstvom Merklove. Analitiki se strinjajo, da je v pogajanjih veliko dosegla predvsem stranka SPD, še posebej ko gre za razdelitev ministrskih resorjev, saj naj bi ji pripadla tri ključna ministrstva - zunanje, finančno in ministrstvo za delo.

Novo glasovanje socialdemokratov
A kljub temu del stranke še naprej nasprotuje vstopu v ponovno koalicijo z Merklovo. Končno besedo bo imelo več kot 460.000 članov stranke, ki bodo o tem glasovali od 20. februarja do 2. marca.

Schulz najavil tudi odhod z vrha stranke
Schulz je v sredo napovedal odhod na zunanje ministrstvo in sočasni odstop z vrha stranke, na katerem je šele slabo leto dni. Na vrhu socialdemokratov naj bi ga zamenjala vodja poslancev SPD-ja v bundestagu Andrea Nahles, ki se mu je za to že tudi javno zahvalila. O tem naj bi dokončno odločali na izrednem kongresu SPD-ja, ki ga bodo sklicali po omenjenem glasovanju članstva o novi koaliciji.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
el CARTEL
# 09.02.2018 ob 15:35
Schultz z izjavami o tem kako EU mora postati "združene države" (in če kdo tega noče, naj pač izstopi) se je povsem diskreditiral (ne samo s tem, ampak to mu najbolj zamerim) in verjetno po nesreči izdal agendo globalizatorjev

prenehajte s centralizacijo EU, preden se razpade.
več svobode in več trgovinske unije, manj nedemokratičnosti in vtikanja "naddržave" kjer ji ni mesto - recimo v kvote migrantov
cairns
# 09.02.2018 ob 15:28
Prvak socialdemokratov Martin Schulz je sporočil, da se zaradi nesoglasij v stranki odpoveduje vstopu v novo vlado kanclerke Angele Merkel.

Očitno so mu dali v stranki vedeti da bi Nemčijo spravljal v sramoto s svojimi nastopi in splošno nerazgledanostjo. Tako kot je to delal v evroparlamentu.
Ogroženi
# 09.02.2018 ob 19:01
Tipična taktika socialnih demokratov po vsej EU: Ni važno kaj: da smo le na oblasti, da imamo nekaj ministrstev, preko katerih razdeljujemo svoji volilni bazi denar, s katerim razpolagamo in od tega vsi nastavljeni dobro živimo. Ni važno, kaj se dogaja z ljudmi, da smo le mi zraven in vsak mesec prejemamo plačo, dodatke, imamo koristi.

Je pri nas kaj drugače?
velenjcan
# 09.02.2018 ob 16:15
upa, da se bodo z njegovo današnjo odločitvijo "osebne razprave znotraj SPD-ja končale", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Mišljene so seveda kadrovske razprave.

Drugače je pa za SPD dobro, da so ga odstopili. Po političnem profilu sta si z Boratom brata.
el CARTEL
# 09.02.2018 ob 15:36
tako da to, da ne bo zunanji minister, je nekj pozitivnega. naj ga dajo v nek zabačen resor.
sani_hot
# 09.02.2018 ob 16:06
Nemčija po petih mesecih še nima nove vlade. Očitno je sprejemljivo vse razen novih volitev.
tupamaross
# 09.02.2018 ob 17:27
Pri nas bo odstopil Karl, na njegovo mesto pa bo po volitvah
prišel Požar.
robespierre
# 09.02.2018 ob 16:36
Ko bi to naredil nas Erjavec... Ker je brez morale in samokriticnosti, tega ne bo storil.
patriot44x2
# 09.02.2018 ob 16:06
Vsaj nekaj spodbudnega da ne bo tale radikalec krojil zunanje politike.
PomisliSe1x
# 10.02.2018 ob 11:00
Schulz je v sredo napovedal odhod na zunanje ministrstvo in sočasni odstop z vrha stranke, na katerem je šele slabo leto dni.

se mu je ze splacalo, da se bo Merklina politika nadaljevala...
the law1
# 09.02.2018 ob 17:09
Dokler je ta birokratek bil v varnem zavetju EU parlamenta se je na veliko k**čil. Na domačem terenu kjer imajo ljudje haval bogu kljub vsemu večjo težo pa je spušil na celi črti. No, dobro je tudi da zraven na veliko puši tudi SPD.

Kot zgleda pa je imel prav Berlusconi, ko je tega birokrata v EU parlamentu v med nekim govorom leta 2008 poimenoval "kapo" oz. paznik v taborišču

Silvio Berlusconi vs MEP Martin Schulz; relive the moment
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 17:02
Uboga Nemčija.

Vedno bolj je podobna slovenski komedijantski koaliciji.
huntelaar
# 09.02.2018 ob 19:05
Eni so se zato, da bi uspelo oblikovanje vlade, pripravljeni odpovedat svojim položajem...Pri nas to nekaterim niti na kraj pameti ne pade...Velikemu vodji na primer, od katerega se distancirajo popolnoma vsi, z izjemo satelitov
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 19:03
Nemski kahl erjavc, s to razliko, da ima kahl vsaj srednjo solo koncano. A bi novinarji kaj napisali o njegovem boju zoper bogate in potem napisali kaj o bruto neto placi in neobdavcenih dodatkih ki jih je potem sprejemal kot predsednice eu parlamenta? Res bi me zanimalo kaj o nacelnosti tega pokoncnega socialista.
kapljač
# 09.02.2018 ob 17:30
Bog ne daj Šulca nazaj v Evropski parlament.
Murko
# 09.02.2018 ob 17:22
Schulz - prodana rit!
cairns
# 09.02.2018 ob 15:48
el CARTEL
tako da to, da ne bo zunanji minister, je nekj pozitivnega. naj ga dajo v nek zabačen resor.

Še najboljš bi se obnesel na mestu ministra za ilegalne migracije.
zala10
# 09.02.2018 ob 17:09
Socialdemokrati naj bi bili delavska stranka, a se očitno sramujejo delavca na položaju ministra.
zeuss-zeng
# 09.02.2018 ob 15:29
Schulz se je odpovedal položaju nemškega zunanjega ministra
---------
velika stvar - bo pač notranji minister ....
Nadja92
# 09.02.2018 ob 16:08
Kdor visoko letam, nizko pade.
Kazalo