Organ bo začel delovati leta 2025, so sporočili iz Sveta EU-ja.

Nemški finančni minister Christian Lindner si je močno prizadeval za to, da bi bil sedež Agencije za boj proti pranju denarja (AMLA) v Frankfurtu. Po njegovih besedah bo imel namreč ta organ tam na voljo vse, kar potrebuje za opravljanje svojih nalog, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V bitki za gostovanje sedeža nove evropske agencije je Frankfurt premagal Bruselj, Dublin, Madrid, Pariz, Rigo, Rim, Dunaj in Vilno. V nemškem mestu ima sicer sedež že Evropska centralna banka.

Ob napovedi ustanovitve nove agencije decembra lani so iz Bruslja sporočili, da bo imela ta nadzorna pooblastila. V primeru resnih ali ponavljajočih se kršitev bo lahko nalagala denarne kazni in druge sankcije. Nadzorovala bo najbolj tvegane finančne subjekte v EU-ju oziroma tiste, ki poslujejo v najmanj šestih članicah EU-ja.

Pristojna bo za nadzor podjetij, ki ljudem omogočajo trgovanje in shranjevanje kriptopremoženja, med njenimi nalogami pa bosta tudi posredovanje in reševanje sporov med nacionalnimi organi. Imela bo več kot 400 uslužbencev, delovati pa bo začela prihodnje leto.

Evropska komisija je sicer ustanovitev takšnega organa predlagala že leta 2021.