Senatorji niso podlegli Bushevim pozivom, naj podprejo amandma, ki bi prepovedal istospolne poroke. Foto: EPA
Senatorji niso podlegli Bushevim pozivom, naj podprejo amandma, ki bi prepovedal istospolne poroke. Foto: EPA
George Bush
Ameriški predsednik je priseljence spodbudil k večjemu spoznavanju ameriške kulture in zgodovine. Foto: EPA

Za sprejetje amandmaja se je zelo zavzemal ameriški predsednik George Bush, rekoč, da je poroka med moškim in žensko najbolj osnovna institucija človeške civilizacije. A njegov poziv je naletel na gluha ušesa senatorjev, saj jih je od potrebnih 60 glasov za amandma glasovalo le 49.

Bushevi nasprotniki so mu očitali, da želi z ostrim nastopom proti gejem in lezbijkam pred novembrskimi volitvami v kongres pridobiti izgubljeno zaupanje republikanskih volivcev.

Bush nagovarja priseljence
Ameriške priseljence pa je Bush pozval, naj se naučijo angleškega jezika in se poglobijo v zgodovino Združenih držav Amerike, obenem pa je napovedal ustanovitev delovne skupine za pomoč priseljencem pri vključitvi v ameriško družbo, ki jo bo vodil minister za domovinsko varnost Michael Chertoff.

Kot je znano, se ZDA spopadajo tudi z naraščajočim številom nezakonitih priseljencev, predvsem iz Južne Amerike, katerih položaj se utegne v prihodnosti zelo poslabšati ali izboljšati. Ameriški kongres namreč odloča o njihovem prihodnjem statusu in je za zdaj zelo razdeljen: predstavniški dom je potrdil predlog zakona, ki predvideva poostren nadzor nad mejo z Mehiko, senat pa predlog, po katerem bi nezakoniti priseljenci sčasoma prišli do papirjev, ki bi jim omogočili zakonito bivanje v ZDA.