Zadnji trenutki male Hind so bili obupani klici na pomoč. Foto: Reuters
Zadnji trenutki male Hind so bili obupani klici na pomoč. Foto: Reuters

Palestinski Rdeči polmesec je obtožil Izrael načrtnega obstreljevanja reševalnega vozila, ki so ga poslali, da bi rešili Hind Radžab, potem ko je preživela več ur na telefonu z dispečerji, ki jih je moledovala na pomoč, medtem ko so okoli nje odmevali streli.

"Okupacijske sile so načrtno ciljale ekipo Rdečega polmeseca, navkljub predhodni koordinaciji, da se reševalec spusti do kraja, kjer je bila ujeta Hind," so sporočili v izjavi pri rdečem polmesecu.

Sorodna novica Prebivalci Gaze se hranijo z živalsko krmo. V Rafi vse večja panika pred izraelsko invazijo.

Družinski člani so truplo deklice našli ob truplih njenega strica in tete ter njunih treh otrok, vseh pet v prerešetanem vozilu v predmestju Gaze.

Rdeči polmesec je objavil fotografijo skoraj povsem zgorelega reševalnega vozila, s posnetkov Al Jazeere pa je videti reševalno vozilo le nekaj korakov od osebnega vozila ubite družine, prerešetanega s kroglami.

Obupan boj Hind za življenje, ki so ga razkrili zlovešči zvočni posnetki njenih preplašenih pogovorov z reševalci pred 12 dnevi, izpostavlja nemogoče razmere, v katerih živijo civilisti v Gazi po štirih mesecih srdite izraelske ofenzive, ki se je začela po napadu Hamasa in zajetju 253 izraelskih talcev.

V tem času je izraelska vojska z intenzivnim bombardiranjem zradirala večino te palestinske enklave, v napadih pa je bilo ubitih več kot 28.000 ljudi, od tega velika večina otrok in žensk. Izrael sicer vseskozi trdi, da se skuša ogniti civilnim žrtvam, a tudi, da se ne namerava ustaviti, dokler ne bo "eliminiran Hamas".

Uničeno vozilo družine Hind Radžab. Foto: Reuters
Uničeno vozilo družine Hind Radžab. Foto: Reuters

Zvočni posnetki, ki jih je objavil Rdeči polmesec pred dnevi, so posnet klic z dispečerjem, ki ga je najprej poklicala Hindina najstniška sestrična Lajan Hamadeh in obvestila, da se jim bliža izraelski tank, preden se zaslišijo streli in kriki. Hind, takrat edina preživela, je ostala kar tri ure na telefonu z dispečerji, ki so jo skušali potolažiti, medtem ko so pripravljali reševalno vozilo na pomoč.

"Pridite me iskat," je jokala Hind obupano v enem drugem posnetku. "Tako zelo prestrašena sem, prosim, pridite."

Iz Rdečega polmeseca so sporočili, da so po koordinaciji z izraelsko vojsko od posrednikov dobili zeleno luč za odpravo rešilnega avtomobila z dvema reševalcema, zato so menili, da je misija varna. "V naši zadnji komunikaciji z ekipo so nam sporočili, da so okupacijske sile usmerile laserski žarek nanje. Slišali smo strele, ki jim je sledila eksplozija," je sporočil predstavnik Rdečega polmeseca v Ramali.

Za tem je bil izgubljen ves stik tako z reševalnim vozilom kot s Hind, družine in kolegi pa do danes niso vedeli, kakšna usoda jih je doletela.

"Medtem ko še naprej preiskujemo, kaj točno se je zgodilo, želimo znova ponoviti, da je treba civiliste zaščititi – noben otrok se ne bi smel nikdar bati za svoje življenje, obdan s trupli svojih družinskih članov. Da so bili to zadnji trenutki Hind, je srce parajoče," je dejal predstavnik mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC).