Kim Džong Un počasi postaja obraz Severne Koreje. Foto: EPA
Kim Džong Un počasi postaja obraz Severne Koreje. Foto: EPA
Kim Džong Un se je do leta 1998 šolal na angleško govoreči mednarodni šoli v Bernu (Švica). Vseskozi je uporabljal psevdonim, in sicer "Park Čol", pretvarjal pa se je, da je sin voznika. V Švici naj bi ostal do leta 2000. Foto: EPA
Nekdanji sošolci iz Švice se Kim Džong Una spominjajo kot sramežljivega otroka, ki ni komuniciral z nepoznanimi ljudmi in ki se je odlikoval le po svoji tekmovalni naravi, še posebej v športu. Fant naj bi bil še posebej očaran nad NBA-jem in Michaelom Jordanom, osebno pa naj bi se spoznal in slikal s Kobejem Bryantom in Tonijem Kukočem. Foto: EPA
Oče ga s seboj jemlje povsod in ga uvaja za mesto vodje Severne Koreje. Foto: EPA

Leto dni po prvem javnem debiju Kim Džong Una kot naslednika severnokorejskega voditelja so prizori klečeplazenja elite stare stranke postali prepoznavni znak severnokorejskih propagandnih medijev, ključno orodje Kim Džong Ila za utrjevanje položaja svojega sina.
"To daje jasno sporočilo Severnim Korejcem, da Kim Džong Un zdaj narekuje eliti," meni Čeong Seong Čang, severnokorejski strokovnjak na inštitutu Sejong v Južni Koreji. "S tem se kaže samozavest režima glede statusa naslednika Džong Una in še enega dednega nasledstva."

Ko je Kim Džong Un, ki naj bi bil rojen leta 1983 ali pa 1984 (sevrnokorejske oblasti trenutno navajajo datum rojstva 8. 1. 1983), pred letom dni stopil v soj žarometov kot general s štirimi zvezdicami in podpredsednik Centralnega vojaškega odbora Delavske stranke, je bila prva stvar, ki jo je zunanji svet opazil, tolstost, ki jo je, kot vse kaže, podedoval od svojega očeta in dedka, pokojnega Kim Il Sunga, ustanovitelja Severne Koreje. Ob tem so nekateri južnokorejski mediji celo ugibali, da je imel morda plastično operacijo, da bi bolj spominjal na svojega deda, ki ga Severni Korejci častijo kot boga.
Po dedovem vzoru
Leto dni pozneje je vse bolj jasno, da vodstvo pomaga Kim Džong Unu razviti njegov lastni kult osebnosti. Na nastopih na državni televiziji je stiliran po vzoru svojega deda: maoistična obleka, nazaj počesani črni lasje in dostojanstvo, ki ga Severni Korejci povezujejo z Velikim voditeljem, ki je umrl leta 1994. Analitiki menijo, da je pomemben dejavnik v politični dinamiki okoli nasledstva, če bo Kim Džong Il živel dovolj dolgo, da bi sinu ponudil pomoč pri navajanju na njegov novi položaj.

Na državnih dogodkih visoki predstavniki zdaj redno nazdravljajo ne le na zdravje Kim Džong Ila, ampak tudi na zdravje "mladega generala". Lani je dr. An Džong Hjok, zdravnik severnokorejske nogometne reprezentance, okrcal južnokorejskega novinarja, ker je Kim Džong Una naslovil brez častnega naziva "ljubljeni mladi general".
"Kako bi se počutili, če bi bil jaz nespoštljiv do vašega očeta?" se je razburil dr. An. "Točno tako se zdaj počutim jaz. Na generala Kim Džong Ila in tovariša Kim Džng Una gledamo kot na našega očeta." Tovarne zaznamujejo obisk Kim Džong Una s posebno plaketo, s častjo, ki je bila nekoč namenjena njegovemu očetu in dedu. 9. septembra, ob obletnici ustanovitve države, sta oče in sin skupaj nadzirala vojaško parado. Skupaj pozirata na fotografijah s tujimi državniki, njuno ime je zapisano drugo nad drugim.

Prepričevanje elite
Kakšna razlika od lani jeseni, ko je tranzicija potekala v paničnem ozračju skrhanega zdravja Kim Džong Ila in ko se je zdelo, da je ogrožena notranja kohezija vlade. Tudi Kim Džong Il se je bojeval za vzpostavitev avtoritete. Ustrahoval je starejšo elito in si prislužil njihovo spoštovanje prek utrjevanja absolutne moči v zadnjih desetletjih. Kim Džong Un je bil po drugi strani neizkušen in vržen v ring po očetovi kapi leta 2008.
Vprašanje takrat je bilo, ali bo stara elita, katere ambicije in medosebna rivalstva je Kim Džng Il zatrl, podprla sina v primeru očetove smrti. Toda Kim Džong Il je okreval in v zadnjih dveh letih opravil pet potovanj na Kitajsko in v Rusijo.

Politična čistka
Medtem pa v Severni Koreji poteka politična čistka - več visokih predstavnikov stranke je bilo usmrčenih, odslovljenih ali pa degradiranih - in nekaj ubitih v prometnih nesrečah v sumljivih okoliščinah. Kim Džong Un naj bi bil odgovoren za januarsko usmrtitev Rjuja Kjonga, številke 2 severnokorejske vohunske agencije, in za marčevsko odslovitev policijskega načenika Džu Sang Songa. Analitiki menijo, da je Kim Džong Un pač moral dati stolčke svojim zvestim ljudem.
Nekateri namigujejo, da Kim Džong Un kriv tudi za napad na južnokorejsko bojno ladjo leta 2010, v katerem je umrlo 46 mornarjev. S tem naj bi "ljubljeni mladi general" dokazal svojo trdnost.
Ideologija ostaja nespremenjena
Severnokorejska vlada je pod budnim nadzorom mednarodne skupnosti vse od padca vzhodnega bloka, a tudi novo vodstvo je odločeno, da vztraja pri jedrski oborožitvi, ob tem pa krepi trgovske vezi s Kitajsko. Nedavno je Pjongjang privolili tudi v pogovore z Washingtonom in Seulom.
A čeprav morda severnokorejski vozni park raste, v državo prihaja več južnokorejske elektronike, ženske pa celo občasno oblečejo bolj barvita oblačila, kakšnih bistvenih sprememb v smislu ideologije ali politike v Severni Koreji ni. Civilne družbe ni, oporečnikov ni, združbe intelektualcev ni, komunikacija je močno omejena.