Prikaz izstrelitve rakete dolgega dosega. Foto: EPA
Prikaz izstrelitve rakete dolgega dosega. Foto: EPA

Severna Koreja je v morje na vzhodni obali izstrelila "dve nedoločeni balistični raketi. Obveščevalne agencije Južne Koreje in ZDA izvajajo podrobno analizo", so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz generalštaba južnokorejske vojske. Pri tem v Seulu niso navedli drugih podrobnosti o raketah.

Japonska obalna straža je sporočila, da sta raketi pristali zunaj japonske izključne gospodarske cone. Japonski premier Jošihide Suga je izstrelitev označil za "nezaslišano" in jo ostro obsodil kot grožnjo miru in varnosti v regiji.

Današnja izstrelitev sovpada z obiskom kitajskega zunanjega ministra Vang Jija v Seulu. Kitajska je sicer ključna diplomatska in glavna trgovinska partnerica Severne Koreje, ki je zaradi pandemije covida-19 v začetku lanskega leta zaprla vse svoje meje.

Vang je še pred novico o izstrelitvi balističnih raket izrazil upanje, da bodo vse države pripomogle k "miru in stabilnosti" na Korejskem polotoku. "Na primer, ne samo Severna Koreja, tudi druge države so vpletene v vojaške dejavnosti," je dodal in menil, da bi si morali vsi prizadevati za nadaljevanje dialoga.

Južna Koreja: Naša izstrelitev je pomembna za vzpostavitev miru

Medtem je Južna Koreja danes prvič uspešno poskusno izstrelila balistično raketo s podmornice, s čimer je postala sedma država na svetu, ki ima tovrstno napredno tehnologijo. Poskusna izstrelitev je potekala pod nadzorom južnokorejskega predsednika Mun Dže Ina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raketo so izstrelili pod vodo s podmornice in je preletela načrtovano razdaljo, preden je zadela cilj, so sporočili iz urada južnokorejskega predsednika. Dodali so, da je posedovanje balistične rakete, ki se lahko izstreli s podmornice, "zelo pomemben" napredek pri odvračanju groženj. Ocenili so še, da bo to "imelo pomembno vlogo pri neodvisni državni obrambi in vzpostavitvi miru na Korejskem polotoku".

Po oceni poznavalcev gre za strateški napredek Južne Koreje, ki krepi svoje vojaške zmogljivosti pred grožnjo, ki jo za Seul predstavlja Severna Koreja.

Severna Koreja: Imamo se pravico braniti

Severna Koreja je zaradi svojega jedrskega orožja in balističnega raketnega programa pod mednarodnimi sankcijami. Pjongjang trdi, da se ima pravico braniti pred napadom ZDA. Za Severno Korejo sicer ne velja prepoved razvoja vodenih raket.

Pogovori med ZDA in Severno Korejo so zastali po propadu vrha med severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom ter takratnim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v vietnamskem glavnem mestu Hanoj leta 2019.

Severna Koreja je v obdobju sedanjega voditelja dosegla velik napredek na področju razvoja orožja, a vse od 2017 ni izvedla jedrskega poskusa ali izstrelila medcelinske balistične rakete.