Sirski begunci na poti v Jordanijo. Foto: EPA
Sirski begunci na poti v Jordanijo. Foto: EPA

Čeprav upornikom ni uspelo zrušiti enega glavnih položajev sirske vojske za napade, so uspeli osvoboditi 350 zapornikov režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Boji so sicer zahtevali veliko žrtev na obeh straneh.
Cilj upornikov naj bi bil osvoboditi Hanano, pretrgati strateške poti za oskrbo in ustaviti bombardiranje, ki je v Alepu, mestu na severu Sirije, zahtevalo že številne civilne žrtve. Če bi upornikom uspelo osvojiti Hanano, bi to lahko zanje pomenilo prelomnico, saj gre za enega izmed treh glavnih položajev sirske vojske za bombardiranje položajev upornikov. To območje je sicer strateško pomembno tudi zaradi ceste, ki pelje do bližnje meje s Turčijo.

Kljub "prisilnemu umiku" pa je sirskim upornikom na območju Alepa uspelo osvoboditi 350 zapornikov Al Asadovega režima.

Nasilje se nadaljuje
Nasilje v državi se tako nadaljuje, medtem ko se posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige v Siriji Lakhdar Brahimi pripravlja na obisk Damaska, kjer želi doseči ustavitev prelivanja krvi.

Samo v petek je bilo v bitki za nadzor nad Hanano ubitih najmanj 18 vojakov in štirje uporniki, medtem ko je nasilje po državi skupno zahtevalo najmanj 136 življenj, od tega največ civilistov, navaja Sirski observatorij za človekove pravice.

Od izbruha nasilja v Siriji marca lani je bilo po podatkih Združenih narodov ubitih že okoli 20.000 ljudi, po navedbah observatorija pa je ta številka višja za 6.000 žrtev.