Slovenska skupnost ohranja dva poslanca v deželnem parlamentu v Trstu. Foto: BoBo
Slovenska skupnost ohranja dva poslanca v deželnem parlamentu v Trstu. Foto: BoBo

Igor Gabrovec je zadnjih pet let v vrstah opozicije zastopal stranko Slovenska skupnost (SSk), zdaj pa bo član levosredinske večine. V okrožjih Trst, Gorica in Tolmeč, kjer je kandidiral, je zbral več kot 2.000 preferenčnih glasov, s čimer je podvojil njihovo število z volitev leta 2008.

V poslanske klopi deželnega parlamenta bo prvič sedel predstavnik Demokratske stranke Stefano Ukmar, ki bo tako kot Gabrovec zastopal levosredinsko večino. V tržaškem okrožju je prejel 970 preferenčnih glasov in se tako povzpel na tretje mesto na listi svoje stranke v omenjenem okrožju.

Ukmar sicer ni popoln politični novinec, saj je pred tem sedel v tržaškem občinskem svetu kot svetnik DS-ja. Čeprav njegova izvolitev še ni uradna, saj na spletni strani deželne uprave FJK-ja še vedno niso objavili imen novoizvoljenih deželnih poslancev, pa so jo potrdili krajevni mediji.

Simboličen uspeh v Reziji
Po besedah deželnega tajnika SSk-ja Damijana Terpina so bili Slovenci in še posebej SSk odločilni za zmago Debore Serracchiani, ki je dozdajšnjega predsednika deželne vlade Renza Tonda premagala le za 2.000 glasov.

Terpin je prepričan, da se lahko volilno geslo Serracchianijeve "Postanimo spet posebni" uresniči samo tako, da v novo deželno vlado vključijo slovenskega odbornika.

Deželni tajnik SSk-ja je volilni izid svoje stranke označil za sijajnega, saj so leta 2008 prejeli 1,28 odstotka glasov, medtem ko jih je letos volilo 1,45 odstotka volivcev. Sam meni, da to pomeni, da jim ljudje zaupajo kljub težkim časom in kljub velikanskemu nezaupanju v politiko.

Še posebej je Terpin vesel uspeha v Videmski pokrajini, kjer je SSk v absolutnem številu povečal število glasov, najbolj pa je navdušujoč simboličen uspeh v Reziji, ki je po njegovem mnenju jasen odgovor tistim, ki zatrjujejo, da Slovencem tam ni.

Terpin je še izpostavil izid v Kanalski dolini, kjer so "postavili količek in zastavico slovenske skupnosti, ki je prej skoraj ni bilo".

Dva Slovenca v deželnem parlamentu
Dva Slovenca v deželnem parlamentu