Franca Kosa so vojaki klicali
Franca Kosa so vojaki klicali "Slovenac" in "žuti". Foto: Interpol
Srebrenica
V Srebrenici je bilo pobitih med sedem in osem tisoč bošnjaških mož ter fantov. Foto: EPA

Najvišjo kazen je dobil Stanko Kojić, ki bo moral v zaporu preživeti 43 let, Zoran Goronja 40 let in Vlastimir Golijan 19 let.

Obsojeni so bili zaradi zločinov proti človečnosti, ki so jih zagrešili po padcu zaščitenega območja v Srebrenici.

Sodišče je za vse štiri odločilo, da so krivi, da so kot pripadniki diverzantskega odreda pri glavnem štabu vojske Republike srbske julija 1995 sodelovali pri poboju 800 Bošnjakov iz Srebrenice. Kos je bil vodja odreda, preostali trije pa navadni vojaki.

"16. julija 1995 so po hitrem postopku usmrtili okoli 800 moških civilistov, med njimi mlajših od 16 let in starejših od 80 let, na kmetiji Branjevo od desetih dopoldne do štirih popoldne," je povedala sodnica Mira Smajlović.

Četverica je poboje zakrivila s streljanjem, pri čemer je v krutosti prednjačil Kojić, ki se je tudi hvalil s številom pobitih.

Malicanje med trupli
Ujetnike, nekateri s prevezami čez oči, so odvlekli iz avtobusov in jih streljali v hrbet. Kos in Kojić sta nato še s streli v glavo poskrbela, da nihče ne bi preživel pokola.

A dva moška sta preživela in v pričanju na sodišču spregovorila o grozodejstvih, poroča balkanska Al Džazira.

O krutosti priča tudi to, da so si vsi štirje med pobijanjem vzeli predah, da bi lahko sredi trupel jedli in pili pivo.

Med sojenjem se je četverica branila, da so le izpolnjevali ukaze poveljnika Milorada Pelemiša, saj bi bili v nasprotnem primeru tudi sami ubiti.

Zaradi pomanjkanja dokazov so bili obsojenci oproščeni obtožb o genocidu, saj sodišču ni uspelo dokazati, da so vedeli za "genocidno namero političnega in vojaškega vodstva bosanskih Srbov".

Zaporne kazni so najvišje, kar jih do zdaj izreklo sodišče za vojne zločine v BiH-u.

Kos in soborci so na zatožno klop sedli 14. decembra 2010. Odvetnik slovenskega državljana je takrat dejal, da Kos ne zanika sodelovanja pri streljanju Bošnjakov, vendar pa ne pristaja na obtožbe o genocidu.

Kos, ki ima državljanstvo Slovenije in BiH-a, so prijeli 19. aprila 2010 na hrvaško-srbski meji, nato pa so ga predali BiH-u.