Ledolomilec Aurora Australis z rešenimi potniki pluje proti kopnemu, ki ga bo dosegel v nekaj tednih. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Ledolomilec Aurora Australis z rešenimi potniki pluje proti kopnemu, ki ga bo dosegel v nekaj tednih. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Kitajski ledolomilec ostaja ujet

Poskus, da bi se Šue Long danes lahko sam prebil skozi led, je spodletel, je sporočila avstralska agencija za pomorsko varnost (Amsa). "Kapetan Šue Longa je neuspešno manevriral ledolomilca skozi ledeni oklep. Sporočil je, da posadka in ladja za zdaj še nista v nevarnosti ter da ne potrebujejo dodatne pomoči," je še sporočila Amsa.

Na ladji Akademik Šokalskij, ki pluje pod rusko zastavo in je v ledu ob vzhodni obali Antarktike ujeta od božiča, je bilo 74 ljudi - 22 članov posadke ter 52 znanstvenikov in turistov. Zadnje so s helikopterjem odpeljali na kitajski ledolomilec Šue Long, nato pa jih je ta prepeljal do avstralskega ledolomilca Aurora Australis, kjer bodo morali preživeli še nekaj tednov, preden bodo dosegli kopno v mestu Hobart. Australis se bo moral namreč med drugim ustaviti v bazi Casey na Antarktiki, kjer bo dotočil gorivo.

Nepričakovan zaplet
BBC-jev poročevalec Andrew Luck-Baker, ki pluje na ledolomilcu Aurora Australis, je dejal, da je zgodba dobila nepričakovan zaplet: "Ironija je, da bi moral Šue Long utreti pot skozi led veliko manjši ruski ladji. Ker to ni bilo izvedljivo, je zdaj veliki ledolomilec ostal v ledu ujet sam."

Posadka Aurore Australis je sprva dobila ukaz, naj pluje v odprtih vodah in naj bo v stanju pripravljenosti, če bi posadka Šue Long potrebovala pomoč. A kot je sporočila Amsa, je avstralski ledolomilec danes vendarle nadaljeval svojo pot.

Po poti Douglasa Mawsona
Na ladji Akademik Šokalskij so bili večinoma znanstveniki, ki so se odpravili po sledeh raziskovalca Douglasa Mawsona, ki je to pot opravil pred okoli stotimi leti. A njihovo pot je v Južnem oceanu, ob vzhodni obali Antarktike, ustavil debel led, ki jim je onemogočil nadaljevanje poti. Ujeti so bili približno 1.500 morskih milj stran od Hobarta, prestolnice avstralske države Tasmanije.

Kitajski ledolomilec ostaja ujet