Britanski premier je v zadnjem času izjemno nepriljubljen med Britanci, na prihajajočih volitvah pa se laburistom napoveduje poraz proti konservativcem. Foto: EPA
Britanski premier je v zadnjem času izjemno nepriljubljen med Britanci, na prihajajočih volitvah pa se laburistom napoveduje poraz proti konservativcem. Foto: EPA
Patricia Hewitt in Geoff Hoon
Patricia Hewitt in Geoff Hoon sta tista, ki sta zbrala pogum in svoje poslance pozvala, naj glasujejo proti Gordonu Brownu. Foto: EPA

Nekdanji britanski obrambni minister Geoff Hoon in nekdanja ministrica za zdravje Patricia Hewitt sta na laburistične poslance naslovila pismo, v ketrem sta se zavzela za tajno glasovanje poslancev laburistične stranke, kjer bi odločali, ali naj premier Gordon Brown še ostane na čelu stranke ali ne.

"Številni kolegi so izrazili svoje nezadovoljstvo nad načinom vodenja stranke Gordona Browna in nad vplivom na naš politični nastop. Prišla sva torej do sklepa, da je edini način, s katerim je mogoče rešiti to vprašanje, tajno glasovanje, kjer bi lahko vsak član izrazil svoje stališče," sta zapisala v pismu, ki ga je objavil časnik London Evening Standard.

Je Brown tisti, ki ovira laburiste?
Laburista sta prepričana, da prav zaradi Browna stranka svojega sporočila ne more uspešno prenesti na volivce, poleg tega pa naj bi bilo med poslanci veliko nasprotovanja predsedniku stranke. Hoon je tako za BBC pojasnil, da bi morali vprašanje vodstva enkrat za vselej rešiti še pred začetkom volilne kampanje. Po zagotovilih pobudnikov naj bi Brown odstopil v ponedeljek, ko naj bi na rednem tedenskem srečanju parlamentarnega dela laburistov izglasovali njegov odstop.

Poziv vplivnih članov laburistične stranke kaže, kako globoke so notranje težave, s katerimi se vladajoča britanska stranka spoprijema nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami. Brown je vodenje laburistične stranke skupaj s premierskim položajem brez volitev prevzel leta 2007, ko je mesto zapustil Tony Blair. Zadnje dve leti ima izjemno nizko javnomnenjsko podporo, v stranki pa so sga kušali že nekajkrat odstraniti s položaja, a neuspešno.

Britanski mediji danes poročajo, da tajno glasovanje ne bo uspelo, a da je poziv še dodatno oslabil položaj britanskega premierja.

Spomladi na oblast konservativci Davida Camerona?
Zadnja raziskava, ki so jo na Otoku objavili danes, je pokazala, da sprememba v vodstvu laburistične stranke ne bi bistveno vplivala na volilno razpoloženje Britancev. Javnomnenjske raziskave namreč laburistom že nekaj časa napovedujejo poraz na prihajajočih parlamentarnih volitvah, zmagal pa naj bi David Cameron s konservativci, za katerimi laburisti zaostajajo deset odstotkov. Datum britanskih parlamentarnih volitev še ni določen, kot najverjetnejši termin pa se omenja 6. maj. V vsakem primeru morajo volitve potekati pred junijem.