Slovenija si ne želi oklepnikov marder. Foto: EPA
Slovenija si ne želi oklepnikov marder. Foto: EPA

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je konec prejšnjega meseca sporočila, da bo Nemčija Ukrajini dobavila oklepna vozila na podlagi dogovora, v katerega bi bila vključena tudi Slovenija. Večstranski dogovor o pošiljanju težkega orožja v Ukrajino z več vzhodnoevropskimi državami, vključno s Slovenijo, je pred časom po poročanju nemških medijev omenjal tudi že nemški kancler Olaf Scholz.

Po poročanju Spiegla, ki se sklicuje na zaupni dokument nemškega ministrstva za obrambo, je Slovenija Nemčiji predlagala krožno menjavo, po kateri bi stare oklepnike T-72 sovjetske izdelave dostavila Ukrajini, v zameno pa si želi nemške oklepnike leopard 2, oklepnike puma in kolesna oklepna vozila GTK boxer.

Štiri možne ponudbe

A v Berlinu so dali vedeti, da oklepnikov leopard in puma ne morejo dostaviti, da pa bi lahko ponudili "prastare" oklepnike marder in še starejše oklepnike fuchs, s čimer naj se pa Slovenija ne bi strinjala, navaja nemški časopis v članku, ki je bil objavljen v petek.

V dokumentu, na katerega se sklicuje Spiegel, se omenjajo štiri mogoče ponudbe Sloveniji. Po prvi bi Nemčija Sloveniji dobavila 30 oklepnikov marder in 35 oklepnikov fuchs, vendar naj bi bila ta možnost za Ljubljano nesprejemljiva. Druga omenja možnost dobave 30 oklepnikov leopard 2 in 35 puma, kar pa ne pride v poštev za nemško vojsko.

Tretja predvideva, da Nemčija Sloveniji dobavi 15 oklepnikov leopard 2 in 35 marder; manjkajočih 15 oklepnikov bi nadomestili z različnimi specialnimi oklepniki. Četrta opcija pa predpostavlja, da Slovenija Ukrajini dostavi 35 oklepnikov, Nemčija pa Sloveniji financira nadomestilo v obliki sodobnih oklepnikov, v prehodnem obdobju pa Sloveniji posodi 35 marderjev, ki jih ta nato vrne Nemčiji.

Tretja in četrta rešitev sta za Slovenijo "verjetno sprejemljivi", pri čemer bi bila četrta "v medijih verjetno ocenjena negativno", zaupni dokument povzema Spiegel.

V Berlinu še niso obupali

Od priprave zaupnega dokumenta je minilo že nekaj tednov, a težave še vedno niso odpravljene. Vendar pa na ministrstvu za obrambo v Berlinu še niso obupali, navaja časopis. Večkrat na dan se po telefonu slišijo z Ljubljano in iščejo nove možnosti, da bi rešili dogovor.

Kot je poročala dopisnica RTV Slovenija Polona Fijavž, je na njeno vprašanje, kako daleč so z dogovorom, odgovoril tiskovni predstavnik nemškega ministrstva za obrambo David Hemboldt: "Ta trenutek smo v pogovorih in dokler pogovori niso zaključeni vam ne morem dati odgovora in dodatnih informacij o tem primeru. Če pride do rešitve in dogovora o eni izmed številnih možnosti, bomo to objavili."

Pogovori med slovensko in nemško stranjo še tečejo, nemška stran meni, da je dogovor možen, a ne v nekaj tednih, kot so sprva mislili. Na vprašanje ali čakajo na novo vlado ali pogovore nadaljujejo pa Nemci pravijo, da si želijo le čim prejšnjega dogovora.

Obrambna ministrica naj bi za pomoč prosila tudi Britance. Na nemškem ministrstvu, razkriva Spiegel, ob tem ugotavljajo, da če dogovora ne bo, bo to v obeh državah sprejeto kot negativno, a naj bi bila škoda za Nemčijo večja.

Zapleti med Nemčijo in Slovenijo glede tankov za Ukrajino