Posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura je v ponedeljek dejal, da bo opozicijska skupina, ki je sicer preložila svoje sodelovanje v mirovnih pogovorih, ostala v Ženevi na neformalnih razpravah. Foto: Reuters
Posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura je v ponedeljek dejal, da bo opozicijska skupina, ki je sicer preložila svoje sodelovanje v mirovnih pogovorih, ostala v Ženevi na neformalnih razpravah. Foto: Reuters
false
Kljub prekinitvi ognja so posamezni spopadi izbruhnili v več sirskih pokrajinah, predvsem na območju mesta Alep. Foto: Reuters

Opozicija se sicer ni odločila za prekinitev svojega sodelovanja v pogovorih, ki v Ženevi potekajo pod vodstvom Združenih narodov, opozarja pa na slabšanje razmer na terenu. "Visoki pogajalski odbor je spoznal, da bi nadaljevanje pogajanj v takšnih okoliščinah povečalo trpljenje naših ljudi," piše v dokumentu, ki so ga iz opozicijske skupine iz Ženeve poslali oboroženim skupinam v Siriji, in v katerega je dobil Reuters vpogled. V dokumentu še piše, da je premirja tako rekoč konec.

Opozicijski pogajalski odbor vidi v zgolj preložitvi, ne pa tudi prekinitvi pogajanj možnost, da se uveljavi resolucija Varnostnega sveta ZN-a 2254 in da se osredotoči na oblikovanje vladajočega telesa, v kateri predsednik Bašar Al Asad ne bi imel vloge.

Posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura je v ponedeljek dejal, da bo opozicijska skupina ostala v Ženevi na neuradnih razpravah. Kot je dejal, je prepad med Visokim pogajalskim odborom in sirsko vlado "očitno velik", čeprav obe strani govorita o politični tranziciji.

Opozicija napovedala oborožen odziv
Več ključnih sirskih opozicijskih skupin je medtem napovedalo oborožen odziv na domnevne vladne kršitve prekinitve ognja. Zaradi dogovora o prekinitvi ognja se je nasilje po Siriji sicer drastično zmanjšalo, a v zadnjem času so posamezni spopadi izbruhnili v več sirskih pokrajinah, predvsem na območju mesta Alep.

Deset oboroženih skupin je podpisalo izjavo, v kateri so napovedale začetek oboroženega odziva na nedavno povečanje števila kršitev prekinitve ognja, ki naj bi jih zakrivile režimske sile. Vladne sile naj bi napadale razseljene civiliste in vedno znova bombardirale stanovanjske četrti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med podpisnicami današnje izjave je tudi islamistična skupina Džaiš al Islam, ki je najvplivnejša uporniška zveza v Vzhodni Guti vzhodno od Damaska, ter Ahrar al Šham, vplivna islamistična skupina, ki se na območju Alepa bori ob boku džihadistične Fronte al Nusra, sirske veje teroristične mreže Al Kaida.