Srbski predsednik Aleksandar Vučić na obisku vojašnice Topčider v Beogradu. Foto: AP
Srbski predsednik Aleksandar Vučić na obisku vojašnice Topčider v Beogradu. Foto: AP

"V današnjem svetu se, kot vidite, norost nadaljuje vsak dan in nihče ne ve, kdaj se bo končala. Bojim se, da bo še slabše. Kar počnemo, je, da varujemo državo," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal Vučić med ogledom vojaške opreme v vojašnici Topčider.

Poudaril je, da mora Srbija v skladu s tem, koliko se oborožujejo vsi okoli nje, okrepiti svojo obrambo in svoj t. i. koncept popolne obrambe. "Pripravljamo se na varovanje svoje države, ker v sedanjih razmerah brez močne vojske ne morete imeti ne ozemlja ne države," je izjavil.

Srbija mora po prepričanju Vučića zato pospešiti nadaljnje oboroževanje vojske in okrepiti domačo industrijo.

Po poročanju portala srbske javne radiotelevizije RTS je Vučić izjavil, da so zagotovili sredstva za 701 oborožitveni sistem, zagotoviti pa morajo še sredstva za 853 sistemov iz domače industrije. Obenem so naročili izdelavo 80 oklepnih vozil lazar in 112 oklepnih vozil miloš, pričakujejo pa tudi motilce signala iz Rusije.

Vučić je danes po poročanju Tanjuga še dejal, da verjame, da bo srbska vojska do konca leta lahko kupila veliko količino brezpilotnih letalnikov kamikaza domače proizvodnje, ki bodo po njegovi oceni pomenili veliko prednost Srbije v primerjavi z okolico.

Nabava novega orožja po besedah Vučića zahteva nove vojake in nova usposabljanja, pri čemer je znova spregovoril tudi o morebitni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka.

Kot je dejal, so mu predstavniki generalštaba srbske vojske in obrambnega ministrstva predstavili prepričljive argumente, da je to potrebno. Pojasnil je, da mu morajo do 1. maja predstaviti vse svoje predloge. Končno odločitev bo nato sprejel z vojnim kabinetom, generalštabom in vlado ter predlog, če bo sprejet, posredoval parlamentu.

Generalštab srbske vojske je Vučiću že v začetku meseca poslal pobudo o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka, po njihovem predlogu pa bi trajalo največ štiri mesece. V Srbiji so obvezno služenje vojaškega roka ukinili konec leta 2010.